Surowe niełuskane ziarna kakaowca (theobroma cacao)
Pełne tanin, czyste i aromatyczne Forastero o intensywnym smaku gorzkiej czekolady z nutami lekko palonej kawy, delikatnie wytrawne o zbalansowanej kwasowości.
Pochodzą z Ghany z wiecznie zielonej prowincji Volta.
Brak w magazynie
Marka | |
---|---|
Gatunek | Forastero |
Smak | Gorzkie |
Waga | 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g |
Zawartość tłuszczu | 45% |
Nasze ziarna kakao są w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, niełuskane, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
Niełuskane i wysuszone ziarna kakaowca.
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Dzienna dawka kakao
Około 20-30 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Ziarna kakao świetnie nadaje się do: