Od: 25 zł
Naturalna pasta (miazga kakaowa) powstała ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao), zwana również kakao ceremonialnym, to w 100% prawdziwe, nieprzetworzone, nieodtłuszczone kakao.
Pełne tanin, czyste i aromatyczne Forastero o intensywnym smaku gorzkiej czekolady z nutami lekko palonej kawy, delikatnie wytrawne o zbalansowanej kwasowości.
Kakao pochodzi z Ghany z wiecznie zielonej prowincji Volta.
Kakao ceremonialne zawiera dodającą energię teobrominę, dlatego jest zdrowym zamiennikiem kawy. Działanie teobrominy jest dużo subtelniejsze i łagodniejsze niż kofeiny. Ponadto w składzie znajdziemy również anandamid, których działa uspokajająco i otwierająco umysł oraz serce. Dlatego kakao ceremonialne poprawia nastrój i sprzyja kreatywności. Dzięki dużej zawartości tłuszczu kakao dobrze odżywia ciało, a zawarte nim minerały (magnez, potas) i przeciwutleniacze utrzymuje nasz organizm w zdrowiu i młodości ducha i ciała.
Nie bez powodu Majowie nazywali kakao pokarmem bogów.
Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów
Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao organiczne jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Jest kilka metod przygotowania kakao. Radzimy wypróbować wszystkie, ponieważ każda z nich nieco zmienia finalny smak napoju. W tym artykule znajdziesz przepis na kakao ceremonialne i wiele dodatkowych informacji.
Kwestia stosowania mleka roślinnego lub zwierzęcego jest indywidualna i nie wpływa znacząco na właściwości napoju kakaowego. Niemniej jednak zalecamy stosowanie wody lub mleka roślinnego.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to:
Dla wielu osób poranny zastrzyk kofeiny stanowi obowiązkowy punkt każdego poranka. Niekiedy jednak zdarza się, że wpędzamy się w błędne koło - smak kawy zupełnie nie jest dla nas, ale codziennie musimy wypić jeden kubek na rozpoczęcie dnia. Warto spróbować czegoś innego, co jednocześnie może lepiej smakować i dawać podobne efekty. Kakao z Ghany pasuje do tego znakomicie! Wystarczy przygotować je według własnych preferencji, aby móc cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jeżeli dodamy do tego dużą ilość wartości odżywczych to odkryjemy, że kakao z Ghany stanowi doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Znajdziemy wiele sposobów, na jakie może być przygotowywana czekolada. Ghana, a właściwie ziarna z niej pochodzące, nie są wyjątkiem. Najszybciej można to zrobić za pomocą blendera. Wystarczy wymieszać ziarna z gorącą wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym w blenderze przez około minutę i gotowe! Jeżeli chcemy, aby nasze kakao było nieco gęstsze i bardziej intensywne, wtedy można wybrać tradycyjną metodę. Oczywiście mowa tutaj o rozpuszczeniu go w gorącej wodzie, ale tym razem przy użyciu garnka. Odpowiednią konsystencję taki napój osiągnie już po pięciu minutach, jednak jeżeli mamy czas i chęć na doznania smakowe, to warto odczekać jeszcze kilkanaście minut. Najlepszy smak osiągniemy po pół godzinie przygotowania czekolady, niestety kosztem utraty witamin oraz składników odżywczych.
Jeżeli chodzi o kakao, Ghana należy do bardzo ważnych punktów na mapie świata. Chociaż wielu kojarzy się ono z napojem dla dzieci, po odpowiedniej obróbce oraz przygotowaniu ma bardzo dużo składników odżywczych. W porównaniu z zieloną herbatą zawiera ono trzy razy więcej antyoksydantów. Znajdziemy w nim także właściwości, które w odpowiedni sposób wpływają na powstawanie serotoniny oraz syntezę dopaminy w naszym organizmie. Nie można także zapominać o solach mineralnych, tłuszczach organicznych oraz magnezie, żelazie czy fosforze.
Wśród kluczowych światowych producentów kakao, Afryka plasuje się bardzo wysoko. Jego ziarna wykorzystywane są nie tylko do picia, ale również do innych czynności przy okazji przygotowywania posiłków. Oczywiście doskonale sprawdza się przy wszelkiego rodzaju wypiekach, takich jak brownie. Warto także spróbować je przy okazji degustacji wina - fantastycznie komponuje się z wieloma czerwonymi trunkami.