Black Kakao Week -20%.
Kod znajdziesz w postach w tej grupie.
Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y Mucho Más
Kakao Ceremonialne y mucho más
Menu
Darmowa dostawa od 259 zł
Kakao Ceremonialne y mucho más

Ghana Volta

Kakao Ceremonialne

VeganGMO FreeKoszerneBezglutenoweHalal

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Marka

Gatunek

Forastero

Smak
SKU: Brak danych Kategorie: ,

Kakao Ceremonialne - Ghana Volta - 100% Pasta Kakao

Od: 25 

Naturalna pasta (miazga kakaowa) powstała ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao), zwana również kakao ceremonialnym, to w 100% prawdziwe, nieprzetworzone, nieodtłuszczone kakao.

Kakao z Ghany - właściwości

Pełne tanin, czyste i aromatyczne Forastero o intensywnym smaku gorzkiej czekolady z nutami lekko palonej kawy, delikatnie wytrawne o zbalansowanej kwasowości.

Kakao pochodzi z Ghany z wiecznie zielonej prowincji Volta.

Jak działa kakao

Kakao ceremonialne zawiera dodającą energię teobrominę, dlatego jest zdrowym zamiennikiem kawy. Działanie teobrominy jest dużo subtelniejsze i łagodniejsze niż kofeiny. Ponadto w składzie znajdziemy również anandamid, których działa uspokajająco i otwierająco umysł oraz serce. Dlatego kakao ceremonialne poprawia nastrój i sprzyja kreatywności. Dzięki dużej zawartości tłuszczu kakao dobrze odżywia ciało, a zawarte nim minerały (magnez, potas) i przeciwutleniacze utrzymuje nasz organizm w zdrowiu i młodości ducha i ciała.

Nie bez powodu Majowie nazywali kakao pokarmem bogów.

Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów

Na stanie
Opis

Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.

Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.

Wszystko sprawia, że kakao organiczne jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Jest kilka metod przygotowania kakao. Radzimy wypróbować wszystkie, ponieważ każda z nich nieco zmienia finalny smak napoju. W tym artykule znajdziesz przepis na kakao ceremonialne i wiele dodatkowych informacji.

  1. Miksujemy kakao z gorącą (ok. 90 stopni) wodą lub mlekiem za pomocą blendera. Przez około minutę. To najszybsza metoda przygotowania. Kakao przygotowane w ten sposób ma jedwabistą konsystencję i smak zbliżony do mlecznej czekolady.
  2. Kakao rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą o temperaturze 70-80 stopni. Pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania się mikstury. Zbyt wysoka temperatura wpłynie na właściwości i smak napoju. Kakao będzie bardziej gęste i intensywniejsze w smaku względem poprzedniej metody. Właśnie w ten sposób przygotowuje się kakao podczas ceremonii.
  3. Wodę lub mleko gotujemy wraz z kakao około 5 minut.
  4. Wodę lub mleko z kakao gotujemy przez około pół godziny. Ta metoda pozwoli na wyciągnięcie maksimum smaku kosztem witamin, których część przepadnie w wyniku długiego gotowania.

Kwestia stosowania mleka roślinnego lub zwierzęcego jest indywidualna i nie wpływa znacząco na właściwości napoju kakaowego. Niemniej jednak zalecamy stosowanie wody lub mleka roślinnego.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Zastosowanie

Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:

  • codziennego spożycia w postaci napoju
  • ceremonii kakao w dawkach około 40 gramów na osobę
  • medytacji lub praktyki jogi
  • wypieków jak brownie lub czekoladowych ciasteczek
  • produkcji czekolad czy pralin
  • jako dodatek do deski serów
  • jako przekąska w czasie degustacji wina
  • jako wysokokaloryczna przekąska w czasie wypraw górskich

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

  • słodkie
  • półsłodkie
  • lekko wytrawne
  • półwytrawne
  • wytrawne
  • gorzkie

Kakao z Ghany - najlepszy zamiennik kawy

Dla wielu osób poranny zastrzyk kofeiny stanowi obowiązkowy punkt każdego poranka. Niekiedy jednak zdarza się, że wpędzamy się w błędne koło - smak kawy zupełnie nie jest dla nas, ale codziennie musimy wypić jeden kubek na rozpoczęcie dnia. Warto spróbować czegoś innego, co jednocześnie może lepiej smakować i dawać podobne efekty. Kakao z Ghany pasuje do tego znakomicie! Wystarczy przygotować je według własnych preferencji, aby móc cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jeżeli dodamy do tego dużą ilość wartości odżywczych to odkryjemy, że kakao z Ghany stanowi doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.

Gorąca czekolada Ghana - jak ją przygotowywać?

Znajdziemy wiele sposobów, na jakie może być przygotowywana czekolada. Ghana, a właściwie ziarna z niej pochodzące, nie są wyjątkiem. Najszybciej można to zrobić za pomocą blendera. Wystarczy wymieszać ziarna z gorącą wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym w blenderze przez około minutę i gotowe! Jeżeli chcemy, aby nasze kakao było nieco gęstsze i bardziej intensywne, wtedy można wybrać tradycyjną metodę. Oczywiście mowa tutaj o rozpuszczeniu go w gorącej wodzie, ale tym razem przy użyciu garnka. Odpowiednią konsystencję taki napój osiągnie już po pięciu minutach, jednak jeżeli mamy czas i chęć na doznania smakowe, to warto odczekać jeszcze kilkanaście minut. Najlepszy smak osiągniemy po pół godzinie przygotowania czekolady, niestety kosztem utraty witamin oraz składników odżywczych.

Kakao Ghana - liczne właściwości zdrowotne

Jeżeli chodzi o kakao, Ghana należy do bardzo ważnych punktów na mapie świata. Chociaż wielu kojarzy się ono z napojem dla dzieci, po odpowiedniej obróbce oraz przygotowaniu ma bardzo dużo składników odżywczych. W porównaniu z zieloną herbatą zawiera ono trzy razy więcej antyoksydantów. Znajdziemy w nim także właściwości, które w odpowiedni sposób wpływają na powstawanie serotoniny oraz syntezę dopaminy w naszym organizmie. Nie można także zapominać o solach mineralnych, tłuszczach organicznych oraz magnezie, żelazie czy fosforze.

Kakao Afryka - nie tylko do picia

Wśród kluczowych światowych producentów kakao, Afryka plasuje się bardzo wysoko. Jego ziarna wykorzystywane są nie tylko do picia, ale również do innych czynności przy okazji przygotowywania posiłków. Oczywiście doskonale sprawdza się przy wszelkiego rodzaju wypiekach, takich jak brownie. Warto także spróbować je przy okazji degustacji wina - fantastycznie komponuje się z wieloma czerwonymi trunkami.

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Do sklepu
Chocante - Kakao Ceremonialne

Kakao z rabatem

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. 
Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Kod rabatowy ukryty w postach na grupie.
Dołączam

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne.
Posmakuj  Kakao
Chocante.pl © 2020 – 2022 All Rights Reserved
entercartphone-handsetcrosschevron-downarrow-uparrow-leftarrow-right
Select your currency
PLN Złoty polski
EUR Euro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram