Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y Mucho Más
login
Kakao Ceremonialne y mucho más
Menu
Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y mucho más
Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym(ukryty w postach na grupie)
Dołączam

Ghana Volta

Kakao Ceremonialne

VeganGMO FreeKoszerneBezglutenoweHalal

Kakao Ceremonialne - Ghana Volta - 100% Pasta Kakao

Od: $7,2

Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) odmiany Forastero cechująca się dużą zawartością tanin, a także czystym i aromatycznym smakiem o intensywnych nutach gorzkiej czekolady oraz lekko palonej kawy. Kakao jest delikatnie wytrawne o zbalansowanej kwasowości.

To kakao pochodząca z Ghany, z regionu Volta, znanego z wiecznie zielonych lasów i plantacji kakao.

Zwykle jutro u Ciebie
Zamówienia złożone do 11.00 w dni robocze wysyłamy tego samego dnia, a paczka będzie u Ciebie następnego dnia.  
W przypadku wysyłek zagranicznych czas dostarczenia wynosi od 3 do 7 dni.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Gatunek

Forastero

Marka

Smak

Gorzkie

Zawartość tłuszczu

54%

SKU: Brak danych Kategorie: ,

Kakao z Ghany jest jednym z najważniejszych produktów eksportowych kraju, a prowincja Volta jest jednym z głównych regionów uprawy kakaowca. Kakao z Ghany, w tym z prowincji Volta, należy do gatunku Forastero, który charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby i szkodniki.

Kakao z prowincji Volta jest uprawiane przez lokalnych rolników, którzy stosują tradycyjne metody uprawy. Ziarna kakaowca są poddawane fermentacji i suszone na słońcu, a następnie sprzedawane do lokalnych sklepów lub przetwarzane na miazgę kakaową i inne produkty kakaowe.

Kakao z Volty ma charakterystyczny, gorzki smak z nutami owoców i orzechów, oraz delikatny aromat. Jest to popularne kakao w przemyśle czekoladowym, szczególnie w Europie, gdzie wiele firm czekoladowych korzysta z kakao z Ghany do produkcji swoich produktów.

Jednym z wyzwań w produkcji kakao z Ghany jest walka z niskimi cenami na rynku światowym, co utrudnia lokalnym rolnikom osiągnięcie zysku z produkcji kakao. Jednakże w ostatnich latach wiele organizacji i firm zaczyna inwestować w zrównoważoną produkcję kakao, co ma na celu zwiększenie dochodów rolników i poprawę jakości kakao.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao wykorzystywana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł, poprawiając nastrój i koncentrację, łagodząc objawy depresji i stresu, redukując ból i stan zapalny oraz wzmacniając układ odpornościowy i kardiowaskularny. Spożywanie kakao ceremonialnego jest również uważane za duchowe doświadczenie, które pomaga w rozwoju wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości, a często stosowane jest w praktykach szamańskich i medytacjach.

Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.

Co można zrobić z pasty kakao?

Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:

  • Gorąca czekolada: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania gorącej czekolady. Wystarczy rozpuścić pastę w mleku lub wodzie, dodać cukier i doprawić ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon czy wanilia.
  • Desery: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania deserów, takich jak brownie, ciasto czekoladowe, trufle czy mleczna czekolada. Wystarczy dodać pastę do ciasta lub kremu, aby dodać intensywny smak kakao.
  • Napoje: Pasta kakao można również wykorzystać do przygotowania różnych napojów, takich jak smoothie, koktajle czy shake'i. Wystarczy dodać pastę do blendera z mlekiem, bananem czy innymi owocami i doprawić ulubionymi przyprawami.
  • Sosy: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania sosów do mięs, warzyw czy sałatek. Wystarczy dodać pastę do sosu i wymieszać z innymi składnikami, aby dodać intensywny smak kakao.
  • Czekoladowe płatki: Pasta kakao można również wykorzystać do przygotowania domowych czekoladowych płatków. Wystarczy rozpuścić pastę z mlekiem, dodać cukier i wymieszać z płatkami owsianymi, a następnie suszyć w piekarniku.

Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

  • słodkie
  • półsłodkie
  • lekko wytrawne
  • półwytrawne
  • wytrawne
  • gorzkie

Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów

Kakao z Ghany - najlepszy zamiennik kawy

Dla wielu osób poranny zastrzyk kofeiny stanowi obowiązkowy punkt każdego poranka. Niekiedy jednak zdarza się, że wpędzamy się w błędne koło - smak kawy zupełnie nie jest dla nas, ale codziennie musimy wypić jeden kubek na rozpoczęcie dnia. Warto spróbować czegoś innego, co jednocześnie może lepiej smakować i dawać podobne efekty. Kakao z Ghany pasuje do tego znakomicie! Wystarczy przygotować je według własnych preferencji, aby móc cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jeżeli dodamy do tego dużą ilość wartości odżywczych to odkryjemy, że kakao z Ghany stanowi doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.

Gorąca czekolada Ghana - jak ją przygotowywać?

Znajdziemy wiele sposobów, na jakie może być przygotowywana czekolada. Ghana, a właściwie ziarna z niej pochodzące, nie są wyjątkiem. Najszybciej można to zrobić za pomocą blendera. Wystarczy wymieszać ziarna z gorącą wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym w blenderze przez około minutę i gotowe! Jeżeli chcemy, aby nasze kakao było nieco gęstsze i bardziej intensywne, wtedy można wybrać tradycyjną metodę. Oczywiście mowa tutaj o rozpuszczeniu go w gorącej wodzie, ale tym razem przy użyciu garnka. Odpowiednią konsystencję taki napój osiągnie już po pięciu minutach, jednak jeżeli mamy czas i chęć na doznania smakowe, to warto odczekać jeszcze kilkanaście minut. Najlepszy smak osiągniemy po pół godzinie przygotowania czekolady, niestety kosztem utraty witamin oraz składników odżywczych.

Kakao Ghana - liczne właściwości zdrowotne

Jeżeli chodzi o kakao, Ghana należy do bardzo ważnych punktów na mapie świata. Chociaż wielu kojarzy się ono z napojem dla dzieci, po odpowiedniej obróbce oraz przygotowaniu ma bardzo dużo składników odżywczych. W porównaniu z zieloną herbatą zawiera ono trzy razy więcej antyoksydantów. Znajdziemy w nim także właściwości, które w odpowiedni sposób wpływają na powstawanie serotoniny oraz syntezę dopaminy w naszym organizmie. Nie można także zapominać o solach mineralnych, tłuszczach organicznych oraz magnezie, żelazie czy fosforze.

Kakao Afryka - nie tylko do picia

Wśród kluczowych światowych producentów kakao, Afryka plasuje się bardzo wysoko. Jego ziarna wykorzystywane są nie tylko do picia, ale również do innych czynności przy okazji przygotowywania posiłków. Oczywiście doskonale sprawdza się przy wszelkiego rodzaju wypiekach, takich jak brownie. Warto także spróbować je przy okazji degustacji wina - fantastycznie komponuje się z wieloma czerwonymi trunkami.

Wartość odżywcza
595.7 kcal
Białko
12.3 g
Węglowodany
7.3 g
Cukier
1 g
Tłuszcz
54g

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Do sklepu
Chocante - Kakao Ceremonialne

Kakao z rabatem

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. 
Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Kod rabatowy ukryty w postach na grupie.
Dołączam
Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne.
Posmakuj  Kakao
Chocante.pl © 2020 – 2024 All Rights Reserved
entercartphone-handsetcrosschevron-downarrow-uparrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram