Od: $6,0
Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) z Ekwador Manabi to produkt, który charakteryzuje się mleczno-czekoladowym smakiem z subtelnymi nutami owoców tropikalnych. Jest delikatnie kwaskowate i bardzo orzeźwiające w smaku, a w swojej strukturze gęste i jedwabiste. Produkowane jest z ziaren Trinitario (70%) i Forastero (30%).
Kakao pochodzi z prowincji Manabi, położonej nad Oceanem Spokojnym w centralnej części Ekwadoru, która słynie z doskonałych warunków klimatycznych dla uprawy kakao.
Waga | Brak danych |
---|---|
Wymiary | Brak danych |
Gatunek | Forastero, Trinitario |
Marka | |
Smak | Półsłodkie |
Zawartość tłuszczu | 52% |
Kakao z Ekwadoru, zwłaszcza z prowincji Manabi, cieszy się światową sławą ze względu na swoją wysoką jakość. W prowincji Manabi znajdują się plantacje kakao położone wzdłuż wybrzeża i w okolicach górskich. Klimat, gleba i ukształtowanie terenu są sprzyjające dla wzrostu kakao o intensywnym smaku i aromacie.
Kakao z prowincji Manabi należy do gatunku Nacional, który jest jednym z najstarszych i najrzadszych gatunków kakao na świecie. Charakteryzuje się on gorzkim smakiem, kwiatowym aromatem i orzechowym posmakiem. Owoce kakao z tej prowincji są również mniejsze niż te z innych regionów i mają intensywną czerwoną lub fioletową barwę.
Ze względu na unikalny smak i aromat, kakao z prowincji Manabi jest często stosowane do produkcji czekolady wysokiej jakości, a także do innych produktów, takich jak kakao w proszku i masa kakaowa.
Kakao z Ekwadoru, w tym z prowincji Manabi, jest również coraz bardziej popularne wśród konsumentów zainteresowanych zrównoważonym rolnictwem i etyczną produkcją żywności. Wiele plantacji kakao w Ekwadorze jest certyfikowanych przez organizacje takie jak Rainforest Alliance i Fairtrade International, które zapewniają, że kakao jest produkowane z poszanowaniem środowiska i praw człowieka.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao wykorzystywana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł, poprawiając nastrój i koncentrację, łagodząc objawy depresji i stresu, redukując ból i stan zapalny oraz wzmacniając układ odpornościowy i kardiowaskularny. Spożywanie kakao ceremonialnego jest również uważane za duchowe doświadczenie, które pomaga w rozwoju wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości, a często stosowane jest w praktykach szamańskich i medytacjach.
Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.
Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:
Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to:
Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów