Chocante: Kakao Ceremonialne y Mucho Más - Logo
VeganGMO FreeKoszerneBezglutenoweHalal

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Marka

Smak
Gatunek

Forastero

SKU: Brak danych Kategorie: ,

Surowe Kakao w Proszku - África Occidental Crudo

Od: 12 

Surowe (niealkalizowane) Kakao w proszku Occidental Crudo to lokalna odmiana Forastero, jak większość kakao z Afryki Zachodniej charakteryzuje się głębokim gorzkawo-wytrawnym smakiem.
Kakao w proszku zawiera mniej tłuszczu (10 - 12%) i więcej błonnika niż ziarna.

Kakao pochodzi z małych ekologicznych upraw w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, certyfikowani (BIO) rolnicy są dobrze wynagradzani dlatego można nazwać to kakao fair-trade.

To kakao nie było przetwarzane ani podgrzewane powyżej 45ºC, dzięki czemu pozostaje prawdziwie surowe i pełne świeżych składników odżywczych.

Kakao było czczone przez starożytne kultury jako napój bogów, współczesna nauka dowodzi, że surowe kakao jest wyjątkowo zdrowym pokarmem.

63 w magazynie

Na stanie
Opis

Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.

Właściwości kakao

Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.

Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.

Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Dzienna dawka kakao

Około 30-40 gramów.

Zastosowanie

Kakao w proszku idealnie nadaje się do:

  • codziennego spożycia w formie napoju
  • wyrobu lodów, ciast i ciasteczek,
  • jako dodatek do płatków śniadaniowych, deserów mlecznych, jogurtów, ciast,

Nasza klasyfikacja kakao

Każde naturalne kakao jest gorzkie z natury. Jednak smaki kakao bardzo różnią się między sobą, niektóre są wytrawne, inne bardzo gorzkie, a jeszcze inne mogą wydawać się wręcz słodkie. Dlatego, aby ułatwić wybór kakao zakwalifikowaliśmy je do kategorii smaków:

  • Słodkie
  • Półsłodkie
  • Lekko wytrawne
  • Półwytrawne
  • Wytrawne
  • Gorzkie

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Dołącz do grupy na fb
Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne. 


Saludos y Mucho Más

Copyright © 2022 All Rights Reserved
cartcrossmenuchevron-down
Select your currency
PLN Złoty polski
EUR Euro