Od: 16 zł Od: 13 zł
Surowe (niealkalizowane) Kakao w proszku Occidental Crudo to lokalna odmiana Forastero, jak większość kakao z Afryki Zachodniej charakteryzuje się głębokim gorzkawo-wytrawnym smakiem.
Kakao w proszku zawiera mniej tłuszczu (10 - 12%) i więcej błonnika niż ziarna.
Kakao pochodzi z małych ekologicznych upraw w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, certyfikowani (BIO) rolnicy są dobrze wynagradzani dlatego można nazwać to kakao fair-trade.
To kakao nie było przetwarzane ani podgrzewane powyżej 45ºC, dzięki czemu pozostaje prawdziwie surowe i pełne świeżych składników odżywczych.
Kakao było czczone przez starożytne kultury jako napój bogów, współczesna nauka dowodzi, że surowe kakao jest wyjątkowo zdrowym pokarmem.
31 w magazynie
Waga | Brak danych |
---|---|
Marka | |
Gatunek | Forastero |
Zawartość tłuszczu | 10-12% |
Smak | Gorzkie |
Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Około 20 gramów.
Kakao w proszku idealnie nadaje się do:
Każde naturalne kakao jest gorzkie z natury. Jednak smaki kakao bardzo różnią się między sobą, niektóre są wytrawne, inne bardzo gorzkie, a jeszcze inne mogą wydawać się wręcz słodkie. Dlatego, aby ułatwić wybór kakao zakwalifikowaliśmy je do kategorii smaków: