Kakao
17 produktów
Dominicana Conacado BIO
Madagascar Sambirano
Uganda Río Lamia
Brasil Bom Jesus & Demeter BIO
Tanzania Kamili
Colombia Tumaco Natural
Honduras Maya Rojo BIO
África Marron Alcalinizado
África Marron Natural
Bali Jembrana
Colombia Kovorno
Colombia Popayan
África Occidental Alcalinizado
Ghana Volta
Perú Criollo
São Tomé Amelonado
Kakao często kojarzymy ze słodyczą czekolady, ale pełny bukiet kakaowego smaku zawiera w sobie różne odcienie goryczy, owocowe i orzechowe aromaty – może też być bardziej lub mniej wytrawny! Jeśli zaś chodzi o zastosowanie kakao, możemy użyć go nie tylko w świecie kulinariów – świetnie sprawdza się bowiem również jako naturalny kosmetyk!
100% pasta ze zmielonych ziaren kakao, czyli kakao ceremonialne
Pasta kakao, zwana też kakao ceremonialnym, przybiera formę bloków, kruchych kawałków lub pastylek o konsystencji twardej czekolady. W istocie, kakao ceremonialne to właśnie najprawdziwsza, stuprocentowa czekolada pozbawiona sztucznych dodatków! Pasta kakao charakteryzuje się naturalną goryczą, ale poszczególne odmiany różnią się smakiem – niektóre wydają się wręcz słodkie! Zagłęb się w świat kakao, a przekonasz się, że bukiet wszystkich jego aromatów to istna dżungla amazońska doznań!
Pełnotłuste kakao – jak używać?
Kakao ceremonialne (nieodtłuszczona pasta kakao, miazga kakaowa) nadaje się do przyrządzenia gęstego, aromatycznego napoju i wyrobu czekolady, ale można użyć go również w formie naturalnej maseczki na skórę, a także do masażu! Nieodtłuszczone kakao zawiera zwykle około 50% tłuszczu kakaowego.
Czym jest proszek kakaowy?
Jak sama nazwa wskazuje, kakao to ma formę drobnego proszku, który powstaje po zmielenia tak zwanego “kakao kejku”. Co to takiego ten “kakao kejk?”. Tym spolszczonym określeniem (od ang. cake) określa się wypraskę w kształcie okrągłego ciasta, która powstaje po sprasowaniu i odtłuszczeniu pierwotnej masy kakaowej. Z powodu tego drugiego procesu, kakao w proszku zawiera mniej tłuszczu niż pasta kakao (tj. od 10% do 24%).
Zastosowania proszku kakaowego
Proszek kakao ma wiele zastosowań kulinarnych: może służyć do przyrządzenia napoju lub ciasta, a w połączeniu z masłem kakaowym nadaje się także do wyrobu domowych czekoladek. Wbrew obiegowym opiniom, jest to produkt w 100% naturalny i szlachetny.
Kakao alkalizowane i naturalne
Wyróżniamy dwa rodzaje kakao w proszku: naturalne, o jasno brązowo-rudej barwie i alkalizowane (zwane też Dutch Cacao), które przybiera ciemno brązowy lub nawet czarny kolor. To pierwsze to odtłuszczone kakao bez żadnych dodatków. Kakao alkalizowane natomiast poddaje się w procesie produkcji działaniu mocnej zasady celem uzyskania ciemniejszej barwy i łagodniejszego smaku.
Czym jest masło kakaowe?
Masło kakaowe, zwane też tłuszczem kakaowym, to zarówno półprodukt do wyrobu czekolady, jak i… naturalny kosmetyk! Nazwa wskazywałaby, że produkt ten ma konsystencję miękkiego smarowidła, ale warto wiedzieć o tym, że w temperaturze pokojowej masło kakaowe jest nieco twardsze niż jego regularny odpowiednik. W naturalnej formie, ma ono też intensywny, czekoladowy aromat, ale dostępna jest również wersja deodoryzowana, czyli pozbawiona zapachu.
Zastosowania masła kakaowego
Tłuszcz kakaowy jest bardzo stabilny i, rzecz jasna, świetnie nadaje się też do wszelkich zastosowań kuchennych, a w szczególności do wyrobu białej czekolady i innych produktów cukierniczych. Ale czy wiesz, że masło kakaowe to także prawdziwy przyjaciel Twojej skóry? Czy to w postaci kremu, czy przy bezpośrednim zastosowaniu, masło rozświetla skórę, regeneruje ją, odżywia i usuwa przebarwienia. Jeśli lubisz pachnieć czekoladą – użyj masła naturalnego; jeśli zaś wolisz konwencjonalne perfumy, masło deodoryzowane będzie dla Ciebie w sam raz.
Surowe ziarna kakaowca
W owocu kakao znajdują się duże ziarna (osiągające 1-3 cm długości), które po wyjęciu poddaje się procesowi kilkudniowej fermentacji oraz suszeniu. Następnie mieli się je, otrzymując w ten sposób pastę kakao, z której powstanie kiedyś aromatyczna czekolada!
Sposób spożycia ziaren kakao
Surowe ziarna nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale wystarczy je wyprażyć, by stały się znakomitą przekąską lub – po zmieleniu – półproduktem do dalszych kulinarnych przedsięwzięć!
Nibsy kakao
Nibsy, zwane także śrutą kakaową, to wyłuskane i pokruszone ziarna kakaowca. Występują one w dwóch formach: surowej i prażonej. Ta druga nadaje się do bezpośredniego spożycia, natomiast surową śrutę należy wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Do czego używamy śruty kakaowej?
Nibsy mogą stanowić zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi popcorn i słodycze do filmowego seansu. Używa się ich również do do produkcji pasty kakao, a w efekcie, do produkcji czekolady. Można też wykorzystać śrutę kakaową do aromatyzowania różnych napojów – na przykład piwa czekoladowego!
Produkty bio/organiczne
W naszej ofercie znajdują się również produkty bio, wyprodukowane z ziaren kakaowca z certyfikowanych, ekologicznych plantacji. Organiczne kakao przechodzi badania przed załadunkiem do kontenera oraz w porcie docelowym w Europie.
Co to jest certyfikat bio?
Certyfikat bio, zwany także certyfikatem ekologicznym lub organicznym, jest oficjalnym dokumentem potwierdzającym, że dany produkt został wyprodukowany zgodnie z określonymi standardami ekologicznymi. Produkty oznaczone tym certyfikatem muszą spełniać szereg kryteriów dotyczących produkcji, przetwarzania i dystrybucji, które mają na celu minimalizację wpływu na środowisko oraz promowanie zrównoważonej gospodarki.
Kakao z certyfikatem Fair Trade
Wiele naszych kakaowych produktów posiada certyfikat Fair Trade. Certyfikowane plantacje są stale monitorowane pod kątem warunków pracy i wynagrodzenia rolników.
Co to jest certyfikat Fair Trade?
Certyfikat Fair Trade, znany również jako certyfikat Sprawiedliwego Handlu, jest oficjalnym potwierdzeniem, że dany produkt pochodzi z procesu produkcyjnego, który przestrzega zasad sprawiedliwego handlu. Produkty oznaczone tym certyfikatem pochodzą z firm, które zapewniają uczciwe warunki pracy oraz uczciwe płace dla producentów.
Organizacje certyfikujące Fair Trade przestrzegają określonych standardów, które obejmują minimalne ceny zapewniane producentom, zapewnienie bezpiecznych warunków pracy i promowanie zrównoważonego rozwoju społeczności lokalnych.
Kakao z certyfikatem Rainforest
Choć kakao pochodzi z deszczowych amazońskich lasów, obecnie nie uprawia się go wyłącznie w amazońskiej dżungli, lecz w całej strefie podzwrotnikowej. Część oferowanych przez nas produktów posiada certyfikat zaświadczający, że plantacje kakao nie mają negatywnego wpływu na środowisko, a uprawy prowadzone są w sposób zrównoważony ekologicznie.
Co to jest certyfikat Rainforest?
Certyfikat Rainforest Alliance jest oficjalnym potwierdzeniem, że dany produkt lub firma spełniają określone standardy dotyczące zrównoważonego rolnictwa, ochrony środowiska i dobrostanu lokalnych społeczności.
Produkty oznaczone tym certyfikatem pochodzą z gospodarstw rolnych, plantacji lub firm, które przestrzegają wytycznych dotyczących ochrony lasów deszczowych, minimalizacji wpływu na środowisko naturalne, ochrony różnorodności biologicznej oraz poprawy warunków pracy i życia społeczności lokalnych.
Hurtownia kakao
Wszystkie oferowane przez nas produkty dostępne są również w ilościach hurtowych: od przysłowiowego jutowego worka surowych ziaren po kontenery pełne aromatycznego kakao. Dlatego nasza oferta skierowana jest zarówno do małych sklepów i kawiarni, jak i do dużych producentów czekolady lub innych wyrobów cukierniczych.
Terminy hurtowych dostaw kakao uzależnione są dostępności danego produktu i wolumenu zamówienia. Niemniej, zawsze staramy się, by nasz towar dotarł do klienta w terminie kilku dni lub – najdalej – kilku tygodni.