Weszły promki na Black Week do -30% albo więcej. A jak dołączycie do grupy na Fb i znajdziecie kod rabatowy, to będzie dodatkowe -10%.
Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) wyróżniająca się intensywnym smakiem mlecznej czekolady z subtelnymi nutami egzotycznych owoców. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowością i delikatną goryczą, a jego gęsta i pełna konsystencja tworzy stabilną piankę. Produkt powstaje w połowie z ziaren Trinitario, w połowie z Criollo, co nadaje mu wyjątkowy smak.
Warto dodać, że Rio Caribe to kolorowe portowe miasteczko we wschodniej Wenezueli, założone przez Hiszpanów w XVIII wieku. Nazwa Kakao Rio Caribe pochodzi właśnie od tego miasteczka.
Brak w magazynie
Gatunek | Trinitario |
---|---|
Smak | Półsłodkie |
Zawartość tłuszczu | 52% |
Kakao z Rio Caribe w Wenezueli jest jednym z najwyżej cenionych kakao na świecie. Ten region słynie z produkcji kakao o unikalnym smaku, aromacie i teksturze, które są cenione przez wybitnych czekoladników na całym świecie. Kakao z Rio Caribe jest gatunku "Criollo" jest uważana za jedne z najszlachetniejszych na świecie.
Odmiana "Criollo" charakteryzuje się delikatnym smakiem i niską kwasowością, co sprawia, że jest idealna do produkcji czekolady o łagodnym smaku i aksamitnej teksturze. Kakao z Rio Caribe jest również znane z intensywnego aromatu, w którym można znaleźć bogactwo nut kwiatowych i owocowych.
Producenci kakao z Rio Caribe dbają o jakość swojego produktu, stosując naturalne metody uprawy i zbierania owoców kakaowca. Kakao z Rio Caribe jest często produkowane w małych gospodarstwach rolnych, co pozwala na kontrolę jakości i uzyskanie unikalnego smaku.
Kakao z Rio Caribe jest również cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Kakao z Rio Caribe może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i obniżeniu ciśnienia krwi.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao używana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł. Spożywanie kakao ceremonialnego pomaga w regulacji nastroju, łagodzeniu objawów depresji i stresu, redukcji bólu i stanów zapalnych oraz wzmocnieniu układu odpornościowego i kardiowaskularnego.
Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.
Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:
Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to:
Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów