Bardzo rzadkie kakao pochodzące z Oaxaca w Meksyku gatunku Theobroma Bicolor. Występuje również pod nazwami: Patexte, Macambo lub Jaguar Tree. Było i jest rytulnie stosowane przez Majów o postaci napoju zwanego Tejate.
W przeciwieństwie do swojego najbardziej znanego kuzyna Theobroma Cacao, jego uprawa i zbiory są trudniejsze, ponieważ drzewa Pataxte osiągają nawet 20 metrów wysokości i owocują tylko raz w roku w październiku.
W smaku przypomina mleczną kawę z wyraźnymi nutami polnych ziół.
Po prostu zmiksuj około 20-30 gramów pasty Pataxte z 250 ml gorącej wody (60-70 st. Celcjusza). Napój który otrzymasz będzie koloru żółtawo-waniliowego z delikatnymi odcieniami kakaowe brązu.
Nasze kakao Pataxte to zmielone ziarna w formie stałej pasty tj. grudek lub kostek. To kakao jest delikatne i łatwo się kruszy.
Brak w magazynie
Marka | |
---|---|
Smak | Słodkie |
Waga | 100 g, 250 g |
Gatunek | Pataxte |
Zawartość tłuszczu | 49% |