$8,2
Jest to jedno z najrzadszych kakao na świecie; nie tylko ze względu na swoją niezwykłą jakość, ale także legendarną historię. Do początku XX wieku w Ekwadorze istniała odmiana wyjątkowego kakao, nazywana Puro Nacional. Uznana za wymarłą przez choroby, około 100 lat temu. W 2009 roku Dan Pearson i Brian Horsely odkryli rzadkie drzewa kakaowca w dolinie Maranon w Peru. Po przeprowadzeniu analizy DNA, dr Lyndel Meinhardt z USDA potwierdziła, że ich ziarna były identyczne z ziarnami zaginionego przodka kakao, Puro Nacional.
Ten rzadki owoc rośnie na wysokości powyżej 1000 metrów, a 40% białych ziaren zapewnia mu elegancję i złożoność. Rozpoczyna się bardzo aromatycznym aromatem kwiatu pomarańczy, drzewa sandałowego i winogron muskatowych, wypełnia podniebienie nutami likieru winnego, herbaty Earl Grey, ukazując swoją kremowość z aromatami szczypty w bardzo głębokim i długim zakończeniu. To niezwykle fascynująca, wręcz oszałamiająca czekolada.
Składniki: Ziarna kakaowca z Peru, cukier trzcinowy i masło kakaowe. Minimum kakao: 72%
* Może zawierać śladowe ilości orzechów.
Waga: 50 g
Waga | 50 g |
---|