Mexico Almendra Blanca Kakao Ceremonialne
Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) o nazwie Almendra Blanca (biały migdał) cechuje się przepysznym i głębokim smakiem mlecznej czekolady, który uzupełniają nuty wanilii. Nie jest ono kwaśne, ale lekko wytrawne, kwiatowe i orzeźwiające.
Kakao to jest uprawiane na zrównoważonej, niewielkiej i ekologicznej plantacji w Meksyku, w stanie Tabasco. W procesie fermentacji bardzo pomagają pszczoły, które pożywiają się pulpą kakao, co świadczy o czystości ziaren. Gdyby tylko posiadało unijny certyfikat, można byłoby z powodzeniem nazwać je organicznym lub BIO.
Kakao zostało wyprodukowane z ziaren lokalnej odmiany kakaowca Almendra Blanca.
W magazynie
Brak w magazynie
Szybka wysyłka
Zamów do godziny 11, a wyślemy jeszcze dzisiaj.
Darmowa dostawa przy zamówieniach od 300,00 zł do: Polska
Szczegóły produktu
Brand | |
---|---|
Gatunek Kakao | Almendra Blanca |
Smak | Półwytrawne |
Skład | 100% Pasta Kakao |
Alergeny | Produkt może zawierać śladowe ilości: mleka, soji i orzechów. |
Tabela odżywcza
W 100 gWartość odżywcza | 504 kcal |
---|---|
Białko | 6.4 g |
Węglowodany | 36.5 g |
Cukier | 0 g |
Tłuszcz | 48.8 g |
Produkty z kategorii Kakao, Kakao ceremonialne
Zobacz wszystkieKakao Almendra Blanca, znane również jako “białe migdały”, jest gatunkiem kakaowca rosnącym w meksykańskim stanie Tabasco, w rejonie górzystym Sierra de Tabasco. Nazwa odnosi się do koloru białych nasion kakaowca, które są rzadkością wśród innych gatunków kakaowca.
Almendra Blanca ma intensywny smak z nutami migdałów i innych orzechów, a także z kwiatowymi i owocowymi. To unikalny gatunek kakaowca, który jest ceniony za swoje bogactwo smakowe, a także za odporność na choroby i szkodniki.
Kakao Almendra Blanca jest tradycyjnie uprawiane przez społeczności Indian Tabasco w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów. Roślina ta jest zwykle uprawiana w cieniu innych drzew, co zapewnia jej naturalne warunki wzrostu.
Kakao Almendra Blanca jest wykorzystywane w produkcji różnych produktów kakaowych, w tym w tradycyjnym meksykańskim napoju o nazwie “champurrado”, który jest rodzajem gorącego kakao z dodatkiem mąki kukurydzianej, cynamonu i innych przypraw.
Podsumowując, kakao Almendra Blanca z meksykańskiego stanu Tabasco to unikalny gatunek kakaowca, który jest ceniony za swoje bogactwo smakowe, a także za sposób ekologicznego i zrównoważonego uprawy. Kakao to jest popularne w produkcji tradycyjnych meksykańskich deserów i napojów kakaowych.