Ziarna Kakao
Owoc kakao zawiera duże ziarna o długości od 1 do 3 cm. Po ich wyjęciu z owocu, poddaje się je procesowi kilkudniowej fermentacji, a następnie suszeniu i prażeniu. W ten sposób otrzymuje się surowiec, z którego po zmieleniu powstaje pasta kakao, a w dalszej kolejności: prawdziwa czekolada.
Zastosowanie ziaren kakao
Podczas produkcji czekolady, surowe ziarna kakao suszy się i praży przed zmieleniem – pozwala to na wydobycie z nich odpowiedniego profilu smakowego, a także zabija drobnoustroje. Dlatego też surowe nasiona zamówione w naszym sklepie nie nadają się do bezpośredniego spożycia – należy wcześniej uprażyć je na suchej patelni.
Ziarna kakaowca certyfikatami Bio, Fairtrade oraz Rainforest
Staramy się, by w naszej ofercie ziaren kakao nie brakowało certyfikowanych produktów. Mowa tu o nasionach pochodzących z ekologicznych i zrównoważonych plantacji, ale i takich, przy produkcji których dbano o zasady sprawiedliwego handlu i stan lasów deszczowych. Dostarczamy więc kakao nie tylko certyfikowane jako bio/organiczne, ale i ziarna posiadające certyfikaty Fair Trade i Rainforest Alliance.
Hurtowe ilości surowego ziarna kakao
Nasze surowe ziarna kakao można zamawiać nie tylko w detalu, ale i w opcji hurtowej. Podczas, gdy 25-kilogramowe opakowanie będzie idealne na potrzeby małego sklepu lub kawiarni, duży producent czekolady lub innych wyrobów cukierniczych może zaopatrzyć się u nas w całe kontenery ziaren!
Terminy dostaw hurtowych partii kakao zależą od dostępności konkretnego produktu oraz wielkości zamówienia, ale zawsze staramy się, by towar dotarł do klienta w ciągu kilku dni lub tygodni.