1. Miksujemy kakao z gorącą lub zimną wodą / mlekiem roślinnym za pomocą blendera. Przez około minutę. To najszybsza metoda przygotowania. Kakao przygotowane w ten sposób ma jedwabistą konsystencję i smak zbliżony do mlecznej czekolady.
2. Kakao rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą lub mlekiem roślinnym o temperaturze 80-90 stopni. Pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania się mikstury. Kakao będzie bardziej gęste i intensywniejsze w smaku względem poprzedniej metody. Właśnie w ten sposób przygotowuje się kakao podczas ceremonii.
3. Kakao rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą lub mlekiem roślinnym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty.
Wodę lub mleko roślinne wraz z kakao gotujemy przez około pół godziny. Na końcu dodając przyprawy i miód. Dzięki temu rozbijemy błonnik zawarty w kakao, a napój nie będzie gęsty.