Perú Piura Kakao Ceremonialne

Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa)  z Peru, z regionu Piura Alta, to kakao o półsłodkim, aksamitnym smaku, przypominającym mleczną czekoladę. Wraz z delikatnymi nutami tropikalnych owoców, jest to idealna propozycja dla miłośników łagodniejszych smaków. To kakao odmiany Criollo pochodzi z ekologicznych(BIO) plantacji, które znajdują się w malowniczym i zielonym regionie, słynącym z czystego powietrza i wody.

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

Email when stock available

Szczegóły produktu

Smak

Półsłodkie

Gatunek Kakao

Criollo, Trinitario

Brand

Skład100% Pasta kakao (zmielone ziarna kakaowca)
AlergenyTo kakao nie zawiera alergenów.

Tabela odżywcza

W 100 g
Wartość odżywcza616 kcal
Białko13.9 g
Węglowodany11.5 g
Cukier0.4 g
Tłuszcz53.6 g
SKU: Brak danych Kategorie: ,

Produkty z kategorii Kakao, Kakao ceremonialne

Zobacz wszystkie
Wczytuję

W peruwiańskim regionie Piura rośnie kilka różnych gatunków kakaowca, ale najbardziej powszechny w tym regionie jest gatunek Criollo. Criollo to jedna z trzech głównych odmian kakaowca, obok Forastero i Trinitario.

Kakaowiec rośnie na plantacjach wzdłuż dolin rzek, gdzie ziemia jest żyzna i bogata w składniki odżywcze.

Owoce kakao w regionie Piura mają charakterystyczny kształt, który przypomina amforę. Są one zbierane ręcznie, aby uniknąć uszkodzeń i zapewnić optymalną jakość. Ziarna kakao są następnie oddzielane od miąższu i poddawane fermentacji, suszeniu i prażeniu, aby uzyskać wyjątkowy smak i aromat.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao wykorzystywana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł, poprawiając nastrój i koncentrację, łagodząc objawy depresji i stresu, redukując ból i stan zapalny oraz wzmacniając układ odpornościowy i kardiowaskularny. Spożywanie kakao ceremonialnego jest również uważane za duchowe doświadczenie, które pomaga w rozwoju wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości, a często stosowane jest w praktykach szamańskich i medytacjach.

Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.

Co można zrobić z pasty kakao?

Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:

Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów