Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y Mucho Más
login
Kakao Ceremonialne y mucho más
Menu
Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y mucho más
Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym(ukryty w postach na grupie)
Dołączam

Perú Criollo Crudo

Kakao Ceremonialne

VeganGMO FreeKoszerneBezglutenoweHalal

Kakao Ceremonialne - Perú Criollo Crudo - 100% Pasta Kakao

Od: $7,2

Surowe kakao ceremonialne  (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) , które charakteryzuje się bogatym, łagodnym i lekko wytrawnym smakiem mlecznej czekolady z nutami cytrusowych owoców i białych kwiatów. W wyższym stężeniu potrafi rozwinąć niezwykle intensywny, czekoladowy smak.

Kakao szlachetnej odmiane Criollo, pozyskiwane z ekologicznych plantacji w peruwiańskiej Amazonii. Posiada unijny certyfikat BIO, stwierdzający, że jest to kakao organiczne.

To surowe kakao zostało wyprodukowane w temperaturze poniżej 42 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowało swoje naturalne walory smakowe i odżywcze. Jego tekstura jest jedwabista i gładka.

Zwykle jutro u Ciebie
Zamówienia złożone do 11.00 w dni robocze wysyłamy tego samego dnia, a paczka będzie u Ciebie następnego dnia.  
W przypadku wysyłek zagranicznych czas dostarczenia wynosi od 3 do 7 dni.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

3 kg, 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g

Gatunek

Criollo

Marka

Smak

Lekko wytrawne

Zawartość tłuszczu

56%

SKU: Brak danych Kategorie: ,

Peruwiańska Amazonia jest znana z produkcji kakao o wysokiej jakości, które jest eksportowane na cały świat. Kakao z Peruwiańskiej Amazonii jest często opisywane jako mało gorzkie i ma intensywne nuty smakowe owoców tropikalnych, takich jak mango czy ananas. W regionie tym istnieje wiele małych gospodarstw, które uprawiają kakao i przetwarzają go na miejscu, co przyczynia się do zrównoważonego rozwoju lokalnej społeczności i ochrony środowiska naturalnego.

Criollo jest uważany za najbardziej prestiżowy i ceniony gatunek kakaowca ze względu na jego wysoką jakość i wyjątkowy smak. Owoce Criollo są zwykle mniejsze niż owoce Forastero, ziarna  mają delikatny, subtelny smak, który zawiera nuty cytrusowe i kwiatowe.

Drzewa Criollo są bardziej wrażliwe na choroby i szkodniki niż inne odmiany kakaowca, co sprawia, że ich uprawa jest trudniejsza i bardziej kosztowna. Jednakże, z uwagi na ich wysoką jakość i unikalny smak, ziarna Criollo są bardzo cenione w przemyśle czekoladowym i często używane do produkcji czekolady premium i innych wyrobów cukierniczych.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao używana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Ma unikalne właściwości, zawierając teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł. Spożywanie kakao ceremonialnego pomaga w regulacji nastroju, łagodzeniu objawów depresji i stresu, redukcji bólu i stanów zapalnych oraz wzmocnieniu układu odpornościowego i kardiowaskularnego. Jest również stosowane w praktykach duchowych do rozwijania wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości.

Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.

Co można zrobić z pasty kakao?

Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:

  • Gorąca czekolada: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania gorącej czekolady. Wystarczy rozpuścić pastę w mleku lub wodzie, dodać cukier i doprawić ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon czy wanilia.
  • Desery: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania deserów, takich jak brownie, ciasto czekoladowe, trufle czy mleczna czekolada. Wystarczy dodać pastę do ciasta lub kremu, aby dodać intensywny smak kakao.
  • Napoje: Pasta kakao można również wykorzystać do przygotowania różnych napojów, takich jak smoothie, koktajle czy shake'i. Wystarczy dodać pastę do blendera z mlekiem, bananem czy innymi owocami i doprawić ulubionymi przyprawami.
  • Sosy: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania sosów do mięs, warzyw czy sałatek. Wystarczy dodać pastę do sosu i wymieszać z innymi składnikami, aby dodać intensywny smak kakao.
  • Czekoladowe płatki: Pasta kakao można również wykorzystać do przygotowania domowych czekoladowych płatków. Wystarczy rozpuścić pastę z mlekiem, dodać cukier i wymieszać z płatkami owsianymi, a następnie suszyć w piekarniku.

Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

  • słodkie
  • półsłodkie
  • lekko wytrawne
  • półwytrawne
  • wytrawne
  • gorzkie

Informacje o alergenach: produkt nie zawiera alergenów w rozumieniu aneksu II regulacji (EU) nr 1169/2011

Wartość odżywcza
633 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
16 g
Cukier
0.6 g
Tłuszcz
56 g

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Do sklepu
Chocante - Kakao Ceremonialne

Kakao z rabatem

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. 
Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Kod rabatowy ukryty w postach na grupie.
Dołączam
Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne.
Posmakuj  Kakao
Chocante.pl © 2020 – 2024 All Rights Reserved
entercartphone-handsetcrosschevron-downarrow-uparrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram