Od: 29 zł
Naturalna pasta (miazga kakaowa, kakao pełnotłuste) powstała ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao), zwana również kakao ceremonialnym, to w 100% prawdziwe, nieprzetworzone, nieodtłuszczone kakao.
Prawdziwe surowe (raw) kakao ceremonialne, którego proces produkcji przebiegał w całości poniżej 42 stopni Celsjusza. Nawet w czasie fermentacji zachowana została niska temperatura, a ziarna nie były prażone. Wytwarzanie surowego kakao ceremonialnego wymaga dużo pracy i jest bardzo czasochłonne.
Kakao Criollo Crudo ma bogaty i łagodny smak mlecznej czekolady z nutami lekkich owoców i białych kwiatów. Choć w większym stężeniu potrafi rozwinąć potężnych czekoladowy smak.
To kakao szlachetnej odmiany Criollo pochodzi z ekologicznych plantacji w peruwiańskiej Amazonii i posiada unijny certyfikat BIO, czyli na terenie UE uznane jest za kakao organiczne.
Kakao ceremonialne zawiera dodającą energię teobrominę, dlatego jest zdrowym zamiennikiem kawy. Działanie teobrominy jest dużo subtelniejsze i łagodniejsze niż kofeiny. Ponadto w składzie znajdziemy również anandamid, których działa uspokajająco i otwierająco umysł oraz serce. Dlatego kakao ceremonialne poprawia nastrój i sprzyja kreatywności. Dzięki dużej zawartości tłuszczu kakao dobrze odżywia ciało, a zawarte nim minerały (magnez, potas) i przeciwutleniacze utrzymuje nasz organizm w zdrowiu i młodości ducha i ciała.
Nie bez powodu Majowie nazywali kakao pokarmem bogów.
Informacje o alergenach: produkt nie zawiera alergenów w rozumieniu aneksu II regulacji (EU) nr 1169/2011
Waga | Brak danych |
---|---|
Marka | |
Gatunek | Criollo |
Zawartość tłuszczu | 56% |
Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że organiczne kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Jest kilka metod przygotowania kakao. Radzimy wypróbować wszystkie, ponieważ każda z nich nieco zmienia finalny smak napoju. W tym artykule znajdziesz przepis na kakao ceremonialne i wiele dodatkowych informacji.
Kwestia stosowania mleka roślinnego lub zwierzęcego jest indywidualna i nie wpływa znacząco na właściwości napoju kakaowego. Niemniej jednak zalecamy stosowanie wody lub mleka roślinnego.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to: