Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) z Peru, z regionu Piura Alta, to kakao o półsłodkim, aksamitnym smaku, przypominającym mleczną czekoladę. Wraz z delikatnymi nutami tropikalnych owoców, jest to idealna propozycja dla miłośników łagodniejszych smaków. To kakao odmiany Criollo pochodzi z ekologicznych(BIO) plantacji, które znajdują się w malowniczym i zielonym regionie, słynącym z czystego powietrza i wody.
Brak w magazynie
Gatunek | Criollo |
---|---|
Marka | |
Smak | Półsłodkie |
W peruwiańskim regionie Piura rośnie kilka różnych gatunków kakaowca, ale najbardziej powszechny w tym regionie jest gatunek Criollo. Criollo to jedna z trzech głównych odmian kakaowca, obok Forastero i Trinitario.
Kakaowiec rośnie na plantacjach wzdłuż dolin rzek, gdzie ziemia jest żyzna i bogata w składniki odżywcze.
Owoce kakao w regionie Piura mają charakterystyczny kształt, który przypomina amforę. Są one zbierane ręcznie, aby uniknąć uszkodzeń i zapewnić optymalną jakość. Ziarna kakao są następnie oddzielane od miąższu i poddawane fermentacji, suszeniu i prażeniu, aby uzyskać wyjątkowy smak i aromat.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao wykorzystywana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł, poprawiając nastrój i koncentrację, łagodząc objawy depresji i stresu, redukując ból i stan zapalny oraz wzmacniając układ odpornościowy i kardiowaskularny. Spożywanie kakao ceremonialnego jest również uważane za duchowe doświadczenie, które pomaga w rozwoju wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości, a często stosowane jest w praktykach szamańskich i medytacjach.
Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.
Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:
Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to:
Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów