Strona w trakcie prac serwisowych. Możliwość składania zamówień została czasowo wyłączona. 

Kakao Ceremonialne – Costa de Marfil Amargo – 100% Pasta Kakao

Costa de Marfil Amargo Kakao Ceremonialne

0 opinii klienta

Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) o charakterystycznym, intensywnym i bogatym tłustym smaku gorzkiej czekolady, wzbogaconym o nuty orzechowe oraz mocno paloną kawę. Jest to czyste Forastero z wysoką zawartością tanin.

“Costa de Marfil Amargo” pochodzi z zielonej Afryki Zachodniej.

22,00 59,00 

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

W magazynie

Szybka wysyłka
Zamów do godziny 11, a wyślemy jeszcze dzisiaj.
Darmowa dostawa przy zamówieniach od 300,00  do: Polska
Szczegóły produktu
Waga
100 g, 250 g, 1 kg, 3 kg
Gatunek
Skład
100% Pasta kakao (zmielone ziarna kakaowca)
Alergeny
To kakao nie zawiera alergenów.
Tabela odżywcza
w 100 g
Wartość odżywcza
595.7 kcal
Białko
12.3 g
Węglowodany
7.3 g
Cukier
1 g
Sól
3.2 g
Tłuszcz
54 g (w tym nasycone 34 g)
SKU: KATEGORIE: Kakao, Kakao ceremonialne

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kakao Ceremonialne – Costa de Marfil Amargo – 100% Pasta Kakao”

Wybrzeże Kości Słoniowej jest jednym z głównych producentów kakao na świecie i jest znane z produkcji kakao o wysokiej jakości. Kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej należy do gatunku Forastero i jest uprawiane na plantacjach przez lokalnych rolników.

Ziarna kakaowca z Wybrzeża Kości Słoniowej mają charakterystyczny, intensywny smak z nutami owoców i kwiatów oraz słodkim, karmelowym posmakiem. Kakao to jest często stosowane w przemyśle czekoladowym, gdzie stanowi podstawę dla wielu różnych rodzajów czekolady.

Ostatnio Wybrzeże Kości Słoniowej zyskuje reputację jako kraj dążący do zrównoważonej produkcji kakao. Wiele organizacji i firm, takich jak Rainforest Alliance i Fairtrade International, działa na rzecz zwiększenia zrównoważonej produkcji kakao w kraju poprzez wspieranie lokalnych rolników i ich rodzin oraz ochronę środowiska naturalnego.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao używana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł. Spożywanie kakao ceremonialnego pomaga w regulacji nastroju, łagodzeniu objawów depresji i stresu, redukcji bólu i stanów zapalnych oraz wzmocnieniu układu odpornościowego i kardiowaskularnego.

Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.

Co można zrobić z pasty kakao?

Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:

  • Gorąca czekolada: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania gorącej czekolady. Wystarczy rozpuścić pastę w mleku lub wodzie, dodać cukier i doprawić ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon czy wanilia.
  • Desery: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania deserów, takich jak brownie, ciasto czekoladowe, trufle czy mleczna czekolada. Wystarczy dodać pastę do ciasta lub kremu, aby dodać intensywny smak kakao.
  • Napoje: Pasta kakao można również wykorzystać do przygotowania różnych napojów, takich jak smoothie, koktajle czy shake’i. Wystarczy dodać pastę do blendera z mlekiem, bananem czy innymi owocami i doprawić ulubionymi przyprawami.
  • Sosy: Pasta kakao to idealny składnik do przygotowania sosów do mięs, warzyw czy sałatek. Wystarczy dodać pastę do sosu i wymieszać z innymi składnikami, aby dodać intensywny smak kakao.
  • Czekoladowe płatki: Pasta kakao można również wykorzystać do przygotowania domowych czekoladowych płatków. Wystarczy rozpuścić pastę z mlekiem, dodać cukier i wymieszać z płatkami owsianymi, a następnie suszyć w piekarniku.

Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

  • słodkie
  • półsłodkie
  • lekko wytrawne
  • półwytrawne
  • wytrawne
  • gorzkie