Kakao w proszku

Kakao w proszku to popularny i wygodny w użyciu produkt znany nam od lat. W naszym asortymencie znajdziecie zarówno kakao do picia, jak i bardziej wysmakowane rodzaje nadające się do zastosowań cukierniczych.
Filtruj produkty
Smak
Gatunek Kakao

5 produktów

Sortuj

África Marron Alcalinizado

Od 11,00  / 100 g
Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

África Marron Natural

Od 11,00  / 100 g
Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Colombia Popayan

15,00  / 100 g
Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

África Occidental Alcalinizado

Od 19,00  / 100 g
Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Jak sama nazwa wskazuje, kakao to ma formę drobnego proszku, który powstaje po zmieleniu tak zwanego “kakao kejku”. Co to takiego ten “kakao kejk?”. Tym spolszczonym określeniem (od ang. cake) określa się wypraskę w kształcie okrągłego ciasta, która powstaje po sprasowaniu i odtłuszczeniu pierwotnej masy kakaowej. Z powodu tego drugiego procesu, kakao w proszku zawiera mniej tłuszczu niż pasta kakao (tj. od 10% do 24%).

Do czego stosuje się kakao w proszku?

Proszek kakao znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: można go użyć do sporządzenia aromatycznego napoju, ale i do wypieków – połączenie kakao w proszku z masłem kakaowym nadaje się bowiem doskonale do produkcji domowych czekoladek! Wbrew obiegowym opiniom, kakao w proszku to produkt w 100% naturalny.

Kakao naturalne czy alkalizowane (Dutch Cocoa)

Wyróżniamy dwa główne rodzaje kakao w proszku. Po pierwsze, kakao naturalne, które charakteryzuje się jasno-brązową barwą – jest to produkt pozbawiony dodatków o intensywnym, czekoladowym smaku. Drugi rodzaj to kakao alkalizowane (nazywane także Dutch Cocoa), które przyjmuje ciemnobrązowy lub nawet czarny kolor. By uzyskać ten drugi rodzaj, kakao poddaje się działaniu mocnej zasady, takiej jak wodorotlenek potasu, aby uzyskać ciemniejszą barwę i łagodniejszy smak. W przemyśle cukierniczym najczęściej korzysta się właśnie z kakao alkalizowanego.

Kakao w proszku certyfikatami Bio, Fairtrade oraz Rainforest

Jest dla nas bardzo ważne, by oferowane przez nas kakao w proszku posiadało certyfikaty potwierdzające jego pochodzenie z ekologicznych i zrównoważonych plantacji. Dbamy również o zasady sprawiedliwego handlu i stan lasów deszczowych, dlatego w naszej ofercie znajdą Państwo również proszek kakao oznaczony certyfikatami Fair Trade i Rainforest Alliance.

Hurtowe ilości kakao w proszku

Nasze kakao w proszku jest dostępne również w ilościach hurtowych: od kilku worków po kontenery pełne aromatycznego kakao. Dlatego nasza oferta jest adresowana zarówno do małych sklepów i kawiarni, jak i do dużych producentów czekolady lub innych wyrobów cukierniczych.

Terminy dostaw hurtowych partii kakao zależą od dostępności konkretnego produktu oraz wielkości zamówienia. Niemniej, zawsze staramy się, by klienci otrzymali towar w ciągu kilku dni lub tygodni.

Filtruj
Zamknij X
Filtruj produkty
Smak
Gatunek Kakao
Zamknij X
Sortuj
[facetwp facet="sortowanie_mobile"]
Zatwierdź