Ecuador Manabí Kakao Ceremonialne - 100% Pasta Kakao

Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa)  z Ekwador Manabi to produkt, który charakteryzuje się mleczno-czekoladowym smakiem z subtelnymi nutami owoców tropikalnych. Jest delikatnie kwaskowate i bardzo orzeźwiające w smaku, a w swojej strukturze gęste i jedwabiste. Produkowane jest z ziaren Trinitario (70%) i Forastero (30%).

Kakao pochodzi z prowincji Manabi, położonej nad Oceanem Spokojnym w centralnej części Ekwadoru, która słynie z doskonałych warunków klimatycznych dla uprawy kakao.

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

Email when stock available

Szczegóły produktu

Smak

Półsłodkie

Gatunek Kakao

Forastero, Trinitario

Brand

Skład100% Pasta kakao (zmielone ziarna kakaowca)
AlergenyProdukt może zawierać śladowe ilość mleka, orzechów i soji.

Tabela odżywcza

W 100 g
Wartość odżywcza579.6 kcal
Białko12.5 g
Węglowodany7.4 g
Cukier1 g
Tłuszcz52 g
SKU: Brak danych Kategorie: ,

Kakao z Ekwadoru, zwłaszcza z prowincji Manabi, cieszy się światową sławą ze względu na swoją wysoką jakość. W prowincji Manabi znajdują się plantacje kakao położone wzdłuż wybrzeża i w okolicach górskich. Klimat, gleba i ukształtowanie terenu są sprzyjające dla wzrostu kakao o intensywnym smaku i aromacie.

Kakao z prowincji Manabi należy do gatunku Nacional, który jest jednym z najstarszych i najrzadszych gatunków kakao na świecie. Charakteryzuje się on gorzkim smakiem, kwiatowym aromatem i orzechowym posmakiem. Owoce kakao z tej prowincji są również mniejsze niż te z innych regionów i mają intensywną czerwoną lub fioletową barwę.

Ze względu na unikalny smak i aromat, kakao z prowincji Manabi jest często stosowane do produkcji czekolady wysokiej jakości, a także do innych produktów, takich jak kakao w proszku i masa kakaowa.

Kakao z Ekwadoru, w tym z prowincji Manabi, jest również coraz bardziej popularne wśród konsumentów zainteresowanych zrównoważonym rolnictwem i etyczną produkcją żywności. Wiele plantacji kakao w Ekwadorze jest certyfikowanych przez organizacje takie jak Rainforest Alliance i Fairtrade International, które zapewniają, że kakao jest produkowane z poszanowaniem środowiska i praw człowieka.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao wykorzystywana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł, poprawiając nastrój i koncentrację, łagodząc objawy depresji i stresu, redukując ból i stan zapalny oraz wzmacniając układ odpornościowy i kardiowaskularny. Spożywanie kakao ceremonialnego jest również uważane za duchowe doświadczenie, które pomaga w rozwoju wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości, a często stosowane jest w praktykach szamańskich i medytacjach.

Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.

Co można zrobić z pasty kakao?

Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:

Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to: