Venezuela Sur del Lago Surowe Ziarna kakao
Surowe, niełuskane ziarna kakaowca (Theobroma cacao) z Wenezueli charakteryzują się intensywnym smakiem mlecznej czekolady z nutami egzotycznych owoców. Mają niską kwasowość oraz delikatną nutę przyjemnej goryczy. Pochodzą z wiecznie zielonej karaibskiej prowincji Sur del Lago, której nazwa została przyjęta dla tego gatunku ziaren kakaowca.
Surowe ziarno kakao powinno być uprażone przed spożyciem. Nie należy spożywać ziaren na surowo.
W magazynie
Brak w magazynie
Szybka wysyłka
Zamów do godziny 11, a wyślemy jeszcze dzisiaj.
Darmowa dostawa przy zamówieniach od 300,00 zł do: Polska
Szczegóły produktu
Brand | |
---|---|
Smak | Gorzkie |
Gatunek Kakao | Trinitario |
Skład | Surowe niełuskane ziarna kakaowce |
Alergeny | Produkt nie zawiera alergenów |
Tabela odżywcza
W 100 gWartość odżywcza | 601 kcal |
---|---|
Białko | 12 g |
Węglowodany | 5.5 g |
Cukier | 0.3 g |
Tłuszcz | 52.1 g |
Produkty z kategorii Kakao, Ziarna Kakao
Zobacz wszystkieCo to są Ziarna Kakao?
Niełuskane i wysuszone ziarna kakaowca.
Właściwości kakao
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Dzienna dawka kakao
Około 20-30 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Zastosowanie
Ziarna kakao świetnie nadaje się do:
- jako codzienna zdrowa przekąska
- jako dodatek do deski serów
- jako przekąska w czasie degustacji wina
- jako wysokokaloryczna przekąska w czasie wypraw górskich
- produkcji domowej czekolady