Venezuela Sur del Lago Surowe Ziarna kakao

Surowe, niełuskane ziarna kakaowca (Theobroma cacao) z Wenezueli charakteryzują się intensywnym smakiem mlecznej czekolady z nutami egzotycznych owoców. Mają niską kwasowość oraz delikatną nutę przyjemnej goryczy. Pochodzą z wiecznie zielonej karaibskiej prowincji Sur del Lago, której nazwa została przyjęta dla tego gatunku ziaren kakaowca.

Surowe ziarno kakao powinno być uprażone przed spożyciem. Nie należy spożywać ziaren na surowo.

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

Email when stock available

Szczegóły produktu

Brand

Smak

Gorzkie

Gatunek Kakao

Trinitario

SkładSurowe niełuskane ziarna kakaowce
AlergenyProdukt nie zawiera alergenów

Tabela odżywcza

W 100 g
Wartość odżywcza601 kcal
Białko12 g
Węglowodany5.5 g
Cukier0.3 g
Tłuszcz52.1 g
SKU: Brak danych Kategorie: ,

Co to są Ziarna Kakao?

Niełuskane i wysuszone ziarna kakaowca.

Właściwości kakao

Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.

Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.

Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Dzienna dawka kakao

Około 20-30 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Zastosowanie

Ziarna kakao świetnie nadaje się do: