Surowe Ziarno Kakao – Venezuela Sur del Lago

Venezuela Sur del Lago Surowe Ziarna kakao

0 opinii klienta

Surowe, niełuskane ziarna kakaowca (Theobroma cacao) z Wenezueli charakteryzują się intensywnym smakiem mlecznej czekolady z nutami egzotycznych owoców. Mają niską kwasowość oraz delikatną nutę przyjemnej goryczy. Pochodzą z wiecznie zielonej karaibskiej prowincji Sur del Lago, której nazwa została przyjęta dla tego gatunku ziaren kakaowca.

Surowe ziarno kakao powinno być uprażone przed spożyciem. Nie należy spożywać ziaren na surowo.

42,00 

W magazynie

Szybka wysyłka
Zamów do godziny 11, a wyślemy jeszcze dzisiaj.
Darmowa dostawa przy zamówieniach od 300,00  do: Polska
Szczegóły produktu
Waga
100 g, 250 g, 1 kg, 3 kg
Gatunek
Skład
Surowe niełuskane ziarna kakaowce
Alergeny
Produkt nie zawiera alergenów
Tabela odżywcza
w 100 g
Wartość odżywcza
601 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
5.5 g
Cukier
0.3 g
Tłuszcz
52.1 g
SKU: KATEGORIE: Kakao, Ziarna Kakao

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Surowe Ziarno Kakao – Venezuela Sur del Lago”

Co to są Ziarna Kakao?

Niełuskane i wysuszone ziarna kakaowca.

Właściwości kakao

Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.

Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.

Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Dzienna dawka kakao

Około 20-30 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Zastosowanie

Ziarna kakao świetnie nadaje się do:

  • jako codzienna zdrowa przekąska
  • jako dodatek do deski serów
  • jako przekąska w czasie degustacji wina
  • jako wysokokaloryczna przekąska w czasie wypraw górskich
  • produkcji domowej czekolady