Venezuela Sur del Lago Kakao Ceremonialne
Kakao ceremonialne z regionu Sur del Lago (pełnotłusta pasta kakao, masa kakaowa) odmiany Trinitario pochodzi z Wenezueli – ze słynnego terenu poniżej jeziora Maracaibo. To wyjątkowe kakao charakteryzuje się delikatnym, owocowym smakiem z nutami drewna i orzechów, a jego finisz odznacza się niską kwasowością i astyngencją.
Sur del Lago poddawane jest niskotemperaturowemu pieczeniu (115°C przez 50 minut), co w pełni odsłania jego naturalne cechy sensoryczne przy jednoczesnym zachowaniu delikatnych aromatów, tworząc gładki, dobrze zbilansowany profil smakowy.
W magazynie
Szybka wysyłka
Zamów do godziny 11, a wyślemy jeszcze dzisiaj.
Darmowa dostawa przy zamówieniach od 350,00 zł do: Polska
Szczegóły produktu
| Brand | |
|---|---|
| Gatunek Kakao | Sur del Lago, Trinitario |
| Waga | Brak danych |
| Smak | Słodkie |
| Skład | 100% Pasta Kakao |
| Alergeny | Produkt nie zawiera alergenów. |
Tabela odżywcza
W 100 g| Wartość odżywcza | 596 kcal/2457 kJ |
|---|---|
| Białko | 11,9 g |
| Węglowodany | 10,4 g |
| Tłuszcz | 52 g (w tym nasycone 32,7g) |
| Sól | 1,6 g |
Produkty z kategorii Kakao ceremonialne, Kakao
Zobacz produktyKakao rosnące w Wenezueli w prowincji Sur del Lago to głównie gatunek Criollo, który jest uważany za jedno z najlepszych kakao na świecie.
Drzewa kakao Criollo rosną na wysokości od 300 do 1300 metrów nad poziomem morza i osiągają wysokość od 4 do 8 metrów. Ich owoce mają charakterystyczny wydłużony kształt, a wewnątrz zawierają od 20 do 40 nasion kakao.
Kakao Criollo charakteryzuje się delikatnym smakiem o nutach kwiatowych, owocowych i orzechowych. Jest ono mniej gorzki niż inne gatunki kakao, takie jak Forastero, ale ma bardziej wyrafinowany i subtelny smak, który jest doceniany przez koneserów czekolady.
Kakao z prowincji Sur del Lago w Wenezueli jest ręcznie zbierane i sortowane, co zapewnia wyjątkową jakość ziaren. Następnie ziarna te są fermentowane i suszone oraz mielone, aby uzyskać miazgę kakao, która może być przetwarzana na różne produkty czekoladowe.
Kakao z Wenezueli w prowincji Sur del Lago jest cenione ze względu na swoją jakość i niepowtarzalny smak. Region ten jest znany z produkcji niezwykle wysokiej jakości kakao Criollo, które jest używane przez niektórych z najlepszych producentów czekolady na świecie. Ze względu na niską wydajność drzew i wysokie koszty produkcji, kakao z Wenezueli w prowincji Sur del Lago jest bardzo drogie i rzadko spotykane w masowej produkcji.

