Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y Mucho Más
Kakao Ceremonialne y mucho más
Menu
Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y mucho más
Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym(ukryty w postach na grupie)
Dołączam

Guatemala Baya Crudo

Surowe Kakao Ceremonialne

VeganGMO FreeKoszerneBezglutenoweHalal

Surowe Kakao Ceremonialne - Guatemala Baya Crudo - 100% Pasta Kakao

Od: 49 

Naturalna pasta (miazga kakaowa, kakao pełnotłuste) powstała ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao), zwana również kakao ceremonialnym, to w 100% prawdziwe, nieprzetworzone, nieodtłuszczone kakao.

Prawdziwe surowe (raw) kakao ceremonialne, którego proces produkcji przebiegał w całości poniżej 42 stopni Celsjusza. Nawet w czasie fermentacji zachowana została niska temperatura, a ziarna nie były prażone. Wytwarzanie surowego kakao ceremonialnego wymaga dużo pracy i jest bardzo czasochłonne.

Kakao Baya Crudo ma wyjątkowo delikatny, acz bogaty smak w którym dominuje mleczna czekolada. Ma intensywną nutę czarnych jagód, a w tle delikatnie majaczą orzechy laskowe i kardamon. Kakao jest nie jest kwaśne, a wręcz słodkie w smaku.

To kakao jest uprawiane na zrównoważonej, permakulturowej i ekologicznej plantacji (naocznie sprawdzono), gdyby tylko miało unijny certyfikat to z powodzeniem można je nazwać kakao organiczne lub BIO.

Plantacja położona jest w Gwatemali w malowniczej i wiecznie zielonej dolinie Polochic, przez którą przepływa rzeka o tej samej nazwie. Na plantacji uprawiana jest szlachetna i rzadka odmiana kakaowca Criollo wraz kardamonem w duchu permakultury.

Jak działa kakao

Kakao ceremonialne zawiera dodającą energię teobrominę, dlatego jest zdrowym zamiennikiem kawy. Działanie teobrominy jest dużo subtelniejsze i łagodniejsze niż kofeiny. Ponadto w składzie znajdziemy również anandamid, których działa uspokajająco i otwierająco umysł oraz serce. Dlatego kakao ceremonialne poprawia nastrój i sprzyja kreatywności. Dzięki dużej zawartości tłuszczu kakao dobrze odżywia ciało, a zawarte nim minerały (magnez, potas) i przeciwutleniacze utrzymuje nasz organizm w zdrowiu i młodości ducha i ciała.

Nie bez powodu Majowie nazywali kakao pokarmem bogów.

Informacje o alergenach: nie zawiera alergenów

Na stanie
Zwykle jutro u Ciebie
Zamówienia złożone do 11.00 w dni robocze wysyłamy tego samego dnia, a paczka będzie u Ciebie następnego dnia.  
W przypadku wysyłek zagranicznych czas dostarczenia wynosi od 3 do 7 dni.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Marka

Smak

Słodkie

Gatunek

Criollo

Zawartość tłuszczu

55%

SKU: Brak danych Kategorie: ,
Opis

Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.

Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.

Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Jest kilka metod przygotowania kakao. Radzimy wypróbować wszystkie, ponieważ każda z nich nieco zmienia finalny smak napoju. W tym artykule znajdziesz przepis na kakao ceremonialne i wiele dodatkowych informacji.

  1. Miksujemy kakao z gorącą (ok. 90 stopni) wodą lub mlekiem za pomocą blendera. Przez około minutę. To najszybsza metoda przygotowania. Kakao przygotowane w ten sposób ma jedwabistą konsystencję i smak zbliżony do mlecznej czekolady.
  2. Kakao rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą o temperaturze 70-80 stopni. Pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania się mikstury. Zbyt wysoka temperatura wpłynie na właściwości i smak napoju. Kakao będzie bardziej gęste i intensywniejsze w smaku względem poprzedniej metody. Właśnie w ten sposób przygotowuje się kakao podczas ceremonii.
  3. Wodę lub mleko gotujemy wraz z kakao około 5 minut.
  4. Wodę lub mleko z kakao gotujemy przez około pół godziny. Ta metoda pozwoli na wyciągnięcie maksimum smaku kosztem witamin, których część przepadnie w wyniku długiego gotowania.

Kwestia stosowania mleka roślinnego lub zwierzęcego jest indywidualna i nie wpływa znacząco na właściwości napoju kakaowego. Niemniej jednak zalecamy stosowanie wody lub mleka roślinnego.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Zastosowanie

Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:

  • codziennego spożycia w postaci napoju
  • ceremonii kakao w dawkach około 40 gramów na osobę
  • medytacji lub praktyki jogi
  • wypieków jak brownie lub czekoladowych ciasteczek
  • produkcji czekolad czy pralin
  • jako dodatek do deski serów
  • jako przekąska w czasie degustacji wina
  • jako wysokokaloryczna przekąska w czasie wypraw górskich

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

  • słodkie
  • półsłodkie
  • lekko wytrawne
  • półwytrawne
  • wytrawne
  • gorzkie
Wartość odżywcza
645 kcal
Białko
14.2 g
Węglowodany
16.8 g
Cukier
0.4 g
Tłuszcz
55.5 g

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Do sklepu
Chocante - Kakao Ceremonialne

Kakao z rabatem

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. 
Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Kod rabatowy ukryty w postach na grupie.
Dołączam

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne.
Posmakuj  Kakao
Chocante.pl © 2020 – 2023 All Rights Reserved
entercartphone-handsetcrosschevron-downarrow-uparrow-leftarrow-right
Select your currency
PLN Złoty polski
EUR Euro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram