Surowe kakao (kakao ceremonialne) to wartościowsza alternatywa dla tradycyjnych wyrobów czekoladowych. Można zajadać się nim bez obaw i wyrzutów sumienia. O jego dobroczynności decyduje przyjaźniejsza metoda produkcji a także brak niezdrowych dodatków. Dlatego jest zaliczana do grupy „superfoods”.
Surowe kakao nie zawiera takich dodatków jak mleko w proszku, biały cukier, aromaty, emulgatory i różnorodne środki barwiące. Podczas produkcji wykonuje się fermentację pulpy, wyłuskiwanie ziaren, fermentację wtórną, suszenie, prażenie i mielenie. Ważne, aby cały proces (łącznie z fermentacją) przebiegał w temperaturze poniżej 42-45 st. Celsjusza. Powstaje surowa masa kakao, którą można formować, np.: w bloki czy pastylki. Natomiast nie oddziela się tłuszczów, dzięki czemu kakao ceremonialne nie traci części cennych składników odżywczych.
W skład surowego kakao wchodzą antyoksydanty (katechiny, antocyjanidyny i proantocyjanidyny), błonnik, sole mineralne (magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk i potas), witaminy z grupy B, witamina E, tłuszcz oleinowy, fitosterole, anandamid i teobromina [2]. Surowa czekolada nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
Spożywanie surowego kakao pozwala zrelaksować się, poprawia odczuwanie przyjemności i uspokaja. Takie właściwości kakao zapewnia jeden z jej najważniejszych składników – anandamid. To alkaloid, który bywa nazywany „neuroprzekaźnikiem szczęścia”. Substancja wywiera podobny efekt na organizm co marihuana. Dodatkowo zmniejsza ból i pobudza pożądanie seksualne. Zwiększa pewność siebie. Usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego [3]. Kakao ceremonialne zawiera także fenyloetyloaminę, związek należący do grupy amin biogennych wydzielany w ludzkim organizmie gdy… jesteśmy zakochani. Zdaniem naukowców oba związki mogą odpowiadać za “euforię biegaczy”, objawiającą się poprawą nastroju, zwiększeniem wytrzymałości i tolerancji na ból. Fenyloetyloamina aktywuje m.in. działanie serotoniny, dopaminy (“hormony szczęścia”) i noradrenaliny (działanie stymulujące).
Źródło: Badania “Exercise activates the endocannabinoid system” przeprowadzone pod kierownictwem P. B. Sparling opublikowane w 2003 roku wykazały, że u biegaczy i rowerzystów trenujących na dużej intensywności następuje wzrost poziomu anandamidu. Ich zdaniem powyższy alkaloid może wywoływać stan zbliżony do euforii.
Kakao ceremonialne / surowe kakao ma korzystny wpływ na regulację „dobrego” cholesterolu, zwiększa wydolność fizyczną, poprawia koncentrację i pobudza procesy myślowe. Ma działanie pobudzające i regeneracyjne. Takie właściwości gwarantuje wysoka zawartość teobrominy, kolejnego organicznego związku należącego do alkaloidów [4]. Szacuje się, że w ziarnach kakaowca zwyczajnego stanowi aż 1,8% suchej masy. Z dobrodziejstwa rośliny korzystali już Majowie i Aztekowie sporządzając „napój bogów”.
Dowiedz się więcej o historii kakao.
Jak podaje neuroekspert.org badania przeprowadzone przez National Heart and Lung Institute wykazały, że teobromina tłumi odruch kaszlu. Rozszerza także naczynia krwionośne. Jak podaje ncbi.nlm.nih.gov w pracy, pt.: “The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption” (E. Martínez-Pinilla; A. Oñatibia-Astibia; R. Franco) teobromina nie należy do substancji uzależniających. Może działać przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i korzystnie na układ naczyniowo-sercowy bez niekorzystnych efektów ubocznych.
Surowe kakao to bogate źródło magnezu. Jest to pierwiastek, który odpowiada za wiele funkcji w organizmie. Te najważniejsze to niwelowanie stresu i zmęczenia, zapobieganie skurczom mięśni i wspomaganie układu odpornościowego. Mniej znane, ale równie ważne właściwości magnezu to poprawa wyglądu skóry. Pierwiastek opóźnia procesy starzenia, ujędrnia skórę i zapewnia jej elastyczność, zapobiega łuszczeniu a także poprawia koloryt cery.
Nie tylko magnez, ale także antyoksydanty opóźniają procesy starzenia komórek. Takie grupy związków i związki jak katechiny, antocyjanidyny i proantocyjanidyny wiążą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dobrym przeciwutleniaczem, który można znaleźć w surowej czekoladzie jest również witamina E. Posiada wysoki współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), który świadczy o efektywności wiązania wolnych rodników [4]. Dodatkowo antyoksydanty ograniczają ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego, chorób stawów oraz problemów ze wzrokiem [1].
Wysoka zawartość różnorodnych związków mineralnych jak również witamin z grupy B sprawia, że surową czekoladę warto spożywać dla ogólnego odżywienia organizmu. Zapobiega występowaniu wielu schorzeń a także anemii na wskutek niedoborów. Jak podaje begoodorganics.com kakao jest najlepszym roślinnym źródłem żelaza (7,3mg/100g). Jest go ponad dwukrotnie więcej niż w szpinaku i prawie trzykrotnie więcej niż w wołowinie. Zawartość jest wyższa niż w odtłuszczonej czekoladzie produkowanej w sposób przemysłowy.
Spektrum korzystnych właściwości surowego kakao jest jeszcze bogatsze. Wykazują to liczne badania naukowe i nawet twórcy „niepewnych” treści na blogach czy na krańcach internetu (często opłacani przez duże koncerny cukiernicze) nie wzbudzają wątpliwości. Warto spożywać ją nie tylko dla smaku, ale także dla zdrowia. To cenne wzbogacenie codziennej diety i smakołyk, którym można zajadać się bez żadnych obaw.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 19