Chocante: Kakao Ceremonialne y Mucho Más - Logo

Owoc kakaowca i jego tajemnice.

Czas czytania: 4 minuty

Jeśli czytasz te słowa, to istnieje duża szansa, że smak kakao nie jest Ci obcy - być może nawet jesteś smakoszem produktów, których dostarcza nam owoc kakaowca. Ale czy wiesz, jaką drogę przechodzą owoce kakaowca, od momentu zerwania, po produkcję przysmaków o czekoladowym aromacie? Ta podróż wiele mówi nam o finalnym rezultacie, choć z początku nasiona kakao zupełnie nie przypominają charakterystycznego w wyglądzie i smaku brązowego proszku, który tak chętnie wsypujemy do ciepłego mleka lub wody. Mimo to, produkcja kakao jest znana już od stuleci, a może nawet od całych tysięcy lat i niezmiennie rozpoczyna się od tego samego: od owocu kakaowca. A owoc ten jest prawdziwym cudem natury!

Owoce kakaowca – cud natury?

Owoc kakaowca wygląda dość niepozornie. Jest podłużny, przypomina małą piłkę do rugby, a jego kolor waha się od żółtego i zielonego przez brązowy po ciemnoczerwony lub bordowy. Na powierzchni owocu widać charakterystyczne, podłużne wyżłobienia. Nic w takim widoku nie zapowiada tego, czym mogą stać się owoce kakaowca w odpowiednich rękach. Po rozcięciu skórki naszym oczom ukazują się duże, białe nasiona poukładane wzdłuż osi owocu jak w kolbie kukurydzy. Nasiona pokryte są smakowitym, białym miąższem [3], a przeciętny owoc ma takich nasion w sobie od kilkunastu po nawet kilkadziesiąt. Na drzewie kakaowca zaś w ciągu roku rośnie owoców wystarczających do zebrania pół kilograma ziaren. To nie za wiele, więc każde ziarno, które zawiera owoc kakaowca jest na wagę… kakao!

owoc kakao criollo
Owoce Kakaowca Właściwego (Theobroma cacao L.)
Pataxte
Owoc Kakaowca Pataxte, Mocambo (Theobroma bicolor)

Kakaowiec rośnie głównie w klimacie równikowym: gorącym i wilgotnym. To kraje takie jak Ghana, Nigeria czy Wybrzeże Kości Słoniowej, a także Ekwador lub Brazylia. O istotności kakao świadczy już sam fakt, że uprawa kakaowca stanowi źródło utrzymania dla znakomitej większości populacji krajów takich jak Wybrzeże i Ghana [1]. Wracając do samych owoców, które wyrastają bezpośrednio z pnia i konarów kakaowca [2], po ręcznym - zazwyczaj - wydobyciu nasion spod skórki, ziarna kakao są gotowe do obróbki. I tutaj zaczyna się magia, która owoc kakaowca przerodzi w niezwykły przysmak. A że ten przysmak to cud, to i sam owoc cudem natury jest!

owoce criolo na kakaowcu
Owoce Criollo na kakaowcu w Meksyku w Tabasco

Kakao owoce: od plonu do ziarna

Białe, migdałowate nasiona to dopiero początek przygody. Oto, w jaki sposób dają nam kakao owoce: najpierw ziarna dokładnie czyści się, sortuje, a potem poddaje procesowi fermentacji [2]. Następnie praży się je i takie prażone ziarno możemy kupić w formie ciekawej przekąski do chrupania w trakcie seansu filmowego. Dopiero gdy prażone ziarna kakao zostają zmielone, możemy mówić o masie lub okruchach kakaowych [4]. Ważnym momentem jest jeszcze odtłuszczanie produktu i przygotowanie masła kakaowego - bezpośredniego substratu czekolady i wielu kosmetyków [2].

Kakao ceremonialne wyróżnia się tym, że nie zostało odtłuszczone - jest to stuprocentowy produkt kakaowy, pożywny i kaloryczny. W zwykłym procesie produkcji kakao owoce tracą swoje naturalne tłuszcze, a dodatek cukru i innych substancji do czekolady obniża jej wartości odżywcze. Z tego względu prawdziwe kakao, kakao ceremonialne, można śmiało polecić jako cenny składnik diety - w przypadku czekolad, nawet gorzkich, należy być nieco bardziej ostrożnym.

Uprażone ziarna kakao Criollo
Uprażone i łuskane ziarna kakao Criollo

Owoc kakaowca cena

Wiele osób zastanawia się nad zakupem surowych owoców kakaowca, co pociąga za sobą pytanie o cenę takiego owocu i o to, czy można kakao wyprodukować od zera u siebie w domu. Zacznijmy od pierwszego: ile kosztuje owoc kakao?

Cena owocu kakaowca może być dla wielu ciosem, chociaż trudno spodziewać się, by egzotyczne owoce były tak tanie, jak jabłka. Jeden owoc kakaowca to koszt około 100 złotych, choć zdarzają się w Internecie nieco tańsze oferty. Fanom naturalnych, pierwotnych produktów polecamy prażone ziarna kakao, które ze swoim charakterystycznym, nieco gorzkawym smakiem mogą stanowić ciekawą przekąskę. Trzeba tu zauważyć, że i kakao ceremonialne jest produktem mało przetworzonym, zwłaszcza, gdy porównamy je ze standardowymi wyrobami kakaowymi takimi jak czekolada. Ale co jeśli jednak interesuje nas produkcja kakao w domu? Czy można w domu zrobić kakao?

Produkcja kakao z owocu kakaowca byłaby w warunkach domowych bardzo trudna. Pierwsze kroki produkcji, czyli suszenie i fermentacja, wymagają specjalnych warunków, więc ostrożnie zalecamy wytwarzanie kakao na swoją rękę zacząć od kupienia już wstępnie przetworzonych, prażonych ziaren kakao. Istnieją w Internecie przepisy, jak z takich ziaren można zrobić nawet własną czekoladę [5]. Nawet jednak jeśli nasze marzenie o produkcji własnego kakao prosto z owocu upadło, to spreparowany owoc kakaowca pozostaje ciekawą ozdobą mieszkania, która może przypominać nam o tym cudzie natury, jakim jest kakao.

Kakaowiec owoc

Jak widzimy, podróż, którą pokonuje kakao od rośliny po gotowy produkt na półce sklepu, to długi i złożony proces. Tym bardziej pozwala nam to docenić niezwykłe właściwości kakao ceremonialnego, prażonych ziaren, a także wszystkich czekoladowych produktów, do których tak chętnie sięgamy. Następnym razem, gdy napijesz się gorącego napoju z prawdziwym kakao, pomyśl, ile czynników złożyło się na to wspaniałe, aromatyczne doświadczenie!

[1] https://pl.makechocolatefair.org/tematy/o-produkcji-kakao-w-skrocie

[2] http://dobreskladniki.wp.pl/kakao-proces-jego-produkcji-wcale-nie-jest-latwy

[3] https://www.gurupodrozy.pl/podroze-ucza/jak-powstaje-kakao/

[4] https://pl.wikipedia.org/wiki/Kakao

[5] http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/02/od-surowego-ziarna-kakaowego-do.html

5/5 - (1 vote)

Sklep z Prawdziwym Kakao

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Dołącz do grupy na fb
Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne. 


Saludos y Mucho Más

Copyright © 2022 All Rights Reserved
cartcrossmenuchevron-down
Select your currency
EUR Euro