Guatemala Baya Kampura Kakao Ceremonialne
Kakao ceremonialne z Hacienda Kampura (pełnotłusta pasta kakao, masa kakaowa) odmiany Trinitario pochodzi z Gwatemali. To wyjątkowe kakao z certyfikowanych BIO ziaren charakteryzuje się lekką kwasowością z nutami grapefruita, jagód i owoców tropikalnych, które przeplatają się z roślinnym, kwiatowym i orzechowym smakiem. Finisz odznacza się umiarkowaną goryczką i delikatną astyngencją, tworząc harmonijny profil smakowy.
Hacienda Kampura to jedyna plantacja w Gwatemali posiadająca wszystkie klony SGU (Guatemala Selection) – kolekcję natywnych gwatemalskich klonów opracowaną w latach 60. XX wieku. Plantacja wyznacza nowe standardy zrównoważoności: 700 hektarów zdegradowanych ziem zostało zamienione w lasy, a na farmie posadzono ponad 625 000 drzew.
Ziarna poddawane są niskotemperaturowemu pieczeniu (110°C przez 50 minut), co podkreśla naturalne cechy kwasowe przy zachowaniu delikatnych aromatów, tworząc gładki, dobrze zbilansowany profil smakowy.
Kakao Hacienda Kampura zostało wyróżnione jako Heirloom Cacao 2023, zdobyło brąz w konkursie Cacao of Excellence 2023 oraz zostało uwzględnione w rankingu Cacao of Excellence – 50 Best 2025.
W magazynie
Szybka wysyłka
Zamów do godziny 11, a wyślemy jeszcze dzisiaj.
Darmowa dostawa przy zamówieniach od 350,00 zł do: Polska
Szczegóły produktu
| Brand | |
|---|---|
| Gatunek Kakao | Trinitario |
| Smak | Lekko wytrawne |
| Waga | Brak danych |
| Skład | 100% Pasta kakao |
| Alergeny | Może zawierać śladowe ilości mleka i orzechów. |
Tabela odżywcza
W 100 g| Wartość odżywcza | 596kcal / 2493kJ |
|---|---|
| Tłuszcz | 48g (w tym nasycone: 30,2g) |
| Węglowodany | 10g |
| Cukier | 2g |
| Białko | 12g |
| Sól | 1,6g |

