Surowe kakao – warto go spożywać, bo jest smaczne i zdrowe!
Wielu z nas, nim sięgnie po ulubiony smakołyk lub potrawę, zastanawia się nad jednym, kluczowym pytaniem: czy to, co właśnie jem, jest zdrowe? Problem ten dotyczy przede wszystkim słodkich lub tłustych przekąsek, w tym wyrobów kakaowych, którym surowe kakao – bez wątpienia – jest. Łatwo przekonać się jednak, że surowe kakao (kakao ceremonialne) to wartościowsza alternatywa dla tradycyjnych wyrobów czekoladowych, którą można zajadać się nim bez obaw i wyrzutów sumienia. O dobroczynności prawdziwego kakao decyduje przyjaźniejsza metoda produkcji i brak niezdrowych dodatków – z tych względów zaliczane jest ono do grupy „superfoods”!
Surowe kakao vs przetworzone – różnica w procesie produkcji
Zacznijmy od porównania składów prawdziwego kakao i tradycyjnych wyrobów czekoladowych. Surowe kakao nie zawiera dodatków takich jak mleko w proszku, biały cukier, aromaty czy emulgatory, a także żadnych barwników. Podczas produkcji prawdziwego kakao pierwotną, kakaową pulpę fermentuje się, suszy, praży, a na koniec mieli – i to tyle! Cały proces przebiega w magicznej temperaturze poniżej 42 st. Celsjusza, w której powstaje najlepszej jakości surowa masa kakao – z masy tej formowane są później bloki lub pastylki. Dzięki temu, że w procesie produkcji nie oddziela się od niego jego naturalnych tłuszczów, kakao ceremonialne pełne jest cennych składników odżywczych. Jakich? Przyjrzyjmy się im!W skład surowego kakao wchodzą antyoksydanty (katechiny, antocyjanidyny i proantocyjanidyny), błonnik, minerały (magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk i potas), witaminy z grupy B, witamina E, tłuszcz oleinowy, fitosterole, anandamid i teobromina [2]. Warto zaznaczyć tu, że surowe kakao nie zawiera glutenu i może być spożywane przez wegan.
Zalety surowego kakao
Szczęście, przyjemność, większa ochota na seks!
Jak widać, surowe kakao zawiera całą masę cennych składników odżywczych! Jakich więc efektów można spodziewać się, gdy spożywa się prawdziwe kakao? Zacznijmy od tego, że ta zdrowa przekąska wprowadza w przyjemny stan psychofizyczny i pozwala się zrelaksować. Właściwość tą zapewnia jeden z jej najważniejszych składników – anandamid. To alkaloid, który bywa nazywany „neuroprzekaźnikiem szczęścia”. Substancja ta wywołuje efekty podobne do niektórych efektów marihuany: zmniejsza ból i zwiększa pewność siebie. Dodatkowo pobudza też pożądanie seksualne i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego [3]. Kakao ceremonialne zawiera również fenyloetyloaminę, związek należący do grupy amin biogennych wydzielany w ludzkim organizmie gdy… jesteśmy zakochani. Zdaniem naukowców, oba te związki – anandamid i fenyloetyloamina – mogą odpowiadać za “euforię biegacza”, objawiającą się poprawą nastroju, zwiększeniem wytrzymałości i tolerancji na ból. Fenyloetyloamina aktywuje m.in. działanie serotoniny, dopaminy (“hormony szczęścia”) i noradrenaliny (działanie stymulujące).
Źródło: Badania “Exercise activates the endocannabinoid system” przeprowadzone pod kierownictwem P. B. Sparling opublikowane w 2003 roku wykazały, że u biegaczy i rowerzystów trenujących na dużej intensywności następuje wzrost poziomu anandamidu. Ich zdaniem powyższy alkaloid może wywoływać stan zbliżony do euforii.
Surowe kakao poprawia sprawność fizyczna i umysłową
To jednak nie wszystkie zalety! Kakao ceremonialne / surowe kakao ma także korzystny wpływ na regulację „dobrego” cholesterolu, zwiększa wydolność fizyczną, poprawia koncentrację i pobudza procesy myślowe. Ma działanie pobudzające i regeneracyjne. Takie właściwości gwarantuje wysoka zawartość teobrominy, kolejnego organicznego związku należącego do alkaloidów [4]. Szacuje się, że w ziarnach kakaowca zwyczajnego alkaloid ten stanowi aż 1,8% suchej masy. Z dobrodziejstwa rośliny korzystali już Majowie i Aztekowie – nie bez kozery nazywali oni kakao „napojem bogów”!
Jak podaje neuroekspert.org, badania przeprowadzone przez National Heart and Lung Institute wykazały, że teobromina tłumi odruch kaszlu, a także rozszerza także naczynia krwionośne. Według pracy “The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption” (E. Martínez-Pinilla; A. Oñatibia-Astibia; R. Franco) nie ma ona właściwości uzależniających, a nawet działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wszystko to bez niekorzystnych efektów ubocznych!
Dowiedz się więcej o historii kakao.
Surowe kakao w służbie dla urody
Idziemy dalej, a zalety tylko się mnożą, bo surowe kakao to również bogate źródło magnezu! Magnez to pierwiastek, który odpowiada za wiele funkcji w organizmie: od niwelowania stresu i zmęczenia, po zapobieganie skurczom mięśni i wspomaganie układu odpornościowego. Mniej znane, ale równie ważne właściwości magnezu to poprawa wyglądu skóry. Magnez opóźnia procesy starzenia, ujędrnia skórę i zapewnia jej elastyczność, a także poprawia koloryt cery!
Opóźniania procesu starzenia i zapobieganie chorobom nowotworowym
Nie tylko magnez, ale także antyoksydanty zawarte w kakao opóźniają procesy starzenia komórek. Takie grupy związków i związki jak katechiny, antocyjanidyny i proantocyjanidyny wiążą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dobrym przeciwutleniaczem, który można znaleźć w surowym kakao jest również witamina E. Posiada wysoki współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), który świadczy o efektywności wiązania wolnych rodników [4]. Dodatkowo, antyoksydanty znajdujące się w surowym kakao ograniczają ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego, chorób stawów oraz problemów ze wzrokiem [1].
Odżywianie organizmu
Zbliżając się do końca, warto wspomnieć jeszcze o kilku walorach odżywczych surowego kakao. Witamina B, którą znajdziemy w prawdziwym kakao, zapobiega występowaniu wielu schorzeń, a przy okazji, gdy spożywamy tę znakomitą przekąskę, spada nasze ryzyko anemii! Jak podaje begoodorganics.com, surowe kakao jest najlepszym roślinnym źródłem żelaza (7,3mg/100g). Jest go ponad dwukrotnie więcej niż w szpinaku i prawie trzykrotnie więcej niż w wołowinie!
Spektrum korzystnych właściwości surowego kakao jest jeszcze bogatsze. Wykazują to liczne badania naukowe i nawet „niepewne” treści na blogach czy na krańcach internetu (często opłacane przez duże koncerny) nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Warto spożywać kakao nie tylko dla smaku, ale także dla zdrowia. To cenne wzbogacenie codziennej diety oraz smakołyk, którym można zajadać się bez żadnych obaw!