Pisaliśmy już o niezwykłych zaletach kakao ceremonialnego dla ciała i duszy, zatem czas na kakao dla skóry. Od pewnego czasu możemy zaobserwować, jak czekolada z wielkim impetem zdobywa rynek SPA. Nic dziwnego, jest nie tylko smaczna, ale przynosi skórze znaczące korzyści. Czekoladowe produkty SPA powstają na bazie prawdziwego, naturalnego kakao i zaczynają odgrywać coraz bardziej istotną rolę w kosmetyce. Obecnie najlepsze salony SPA oferują szeroką gamę czekoladowych produktów i zabiegów. A to dlatego, że naturalne kakao jest dla skóry prawdziwą bombą witamin i minerałów. Stanowi o tym niezrównany koktajl antyoksydantów i składników odżywczych.
Nauka o kakao
Pomysł, aby użyć kakao do pielęgnacji cery pojawił się na początku 21 wieku, kiedy dermatolodzy i kosmetolodzy odkryli, że niezwykłe właściwości odżywcze kakao można wykorzystać również do pielęgnacji skóry i włosów. Na rynku zaczęły pojawiać się produkty kosmetyczne na bazie kakao i masła kakaowego. W kosmetyce kakao ma zastosowanie głównie ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia oraz przyspieszają procesy spalania tkanki tłuszczowej. To właśnie dlatego tego typu kremy, balsamy i inne produkty SPA stale zyskują na popularności i przebojem zdobywają rynek kosmetyczny. Po kakaowych i czekoladowych kosmetykach skóra nie tylko jest świetnie odżywiona i wygładzona, ale znikają niedoskonałości i przebarwienia. To nie wszystko, kakao stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, które wpływają na jędrność i napięcie skóry, wzmacniają jej strukturę oraz poprawiają ogólną kondycję. Naturalna, nieprzetworzona czekolada zawiera duże ilości cynku, który tonizuje skórę oraz działa przeciwzapalnie. Prawdziwe kakao potrafi jeszcze więcej. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami i sprawia, że jest bardziej odporna na uszkodzenia słoneczne. [1] Kakao jest znane jako jedno z najlepszych naturalnych źródeł magnezu. Ten składnik ułatwia absorpcję innych substancji odżywczych i stymuluje krążenie.
Prawdziwe kakao
Drzewo kakaowca zane jest pod łacińską nazwą Theobroma Cacao, co znaczy pokarm bogów. Aztekowie wierzyli, że drzewo istnieje, aby być pokarmem Bogów i bóstw istniejących w naturze. Kakao było od samego początku używane jako lekarstwo i podawane podczas specjalnych rytuałów. Szamani obchodzili się z ziarnem kakaowca z wielką czcią, gdyż traktowali drzewo jak świętą roślinę. Kakao ceremonialne jest przyrządzane nadal w sposób tradycyjny, tak jak tysiące lat temu. Proces polega na wstępnej fermentacji i delikatnym prażeniu, tak aby nie zniszczyć cennych substancji. Prawdziwe kakao z którego produkuje się czekoladę jest naturalnie gorzkie, ma delikatny zapach oraz bardzo intensywny, wytrawny smak.
Czerwone owoce kakaowca Ekwador Nacional
Jak działa kakao i masło kakaowe na skórę człowieka
Współczesna nauka odkryła, że kakao to produkt z którym niewiele substancji potrafi się zmierzyć. Zawiera substancje przeciwzapalne i dezynfekujące, potrafi chronić zakończenia nerwowe i naczynia wieńcowe, wspierając pracę serca i krążenie krwi [2]. Oczywiście chodzi tu o wysokiej jakości, nieprzetworzone, naturalne kakao tak zwane kakao ceremonialne uzyskiwane z pasty kakao. Takie kakao zachowuje wszystkie niemal pierwotne właściwości, jakie kryje w sobie ziarno kakao. To czyni go produktem luksusowym i poszukiwanym przez ekspertów w dziedzinie kosmetologii i odżywiania.
Do celów kosmetycznych zwykle kakao łączymy z mlekiem, naturalną śmietanką, naturalnym twarożkiem, jogurtem lub kefirem. Uzyskujemy czekoladowe maski, kremy i balsamy. A może kąpiele w czekoladzie? Brzmi dobrze, prawda? Czekolada uwalnia hormony szczęścia, ma moc redukowania i obniżania poziomu hormonów stresu. Zatem kochajmy kakao i pozwólmy mu się uwieść. Spójrzmy na korzyści wynikające z czeko terapii.
Naturalne masło kakaowe w kawałkach
Pasta kakao
Odmładzanie komórek skóry
Jedną z najlepszych wiadomości na temat kakao w kosmetyce jest jej silny efekt antystarzeniowy. Zawiera dużą dawkę aminokwasów i antyoksydantów. Dzięki temu doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami i opóźnia starzenie się skóry. Energetyzuje zmęczoną i poszarzałą skórę. Zapobiega rozpadaniu się kolagenu w skórze [3] i wzmacnia rusztowanie skóry. Efekty można zobaczyć w zasadzie od razu po zastosowaniu.
Rozjaśnienie blizn
Kakao zawiera wiele minerałów i kwasów tłuszczowych omega 6, dzięki czemu potrafi rozjaśniać blizny, ponieważ te właśnie substancje odnawiają skórę na poziomie komórkowym. Kakao poprawia mikrokrążenie krwi, stymuluje produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie, zawiera bowiem ksantynę i teobrominę. Substancje redukujące i zapobiegające zapaleniu żył. Zwiększają też przepływ krwi, czyli pośrednio wpływają na wzrost i powstawanie nowych komórek, dzięki czemu skóra staje się widocznie młodsza i szybciej się regeneruje. [4]
Remineralizacja skóry odwodnionej i przesuszonej
Kakao znakomicie detoksykuje, usuwając toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z komórek. [5] Głównie dzięki zawartości żelaza, miedzi, wapnia, potasu i magnezu. Magnez, odpowiada za syntezę białek i energetyzowanie komórek. Kakao potrafi znakomicie odżywić i nawilżyć nawet bardzo przesuszoną i szorstką skórę i zrobi to w bardzo krótkim czasie. Wystarczy tylko kilka minut kontaktu ze skórą. Kluczem jest oczywiście dobrej jakości produkt.
Kakao kontra cellulit
Kakao zwalcza cellulit, głównie za sprawą dwóch składników, flawonoli i endorfin [6]. Flawanole stymulują mikrokrążenie. Drugi ze składników – endorfiny to tzw. hormony szczęścia, które wpływają na metabolizm tłuszczy w komórkach.
Kakaowa ochrona przed słońcem
Kakaowe flawonoidy sprawiają, że skóra jest bardziej odporna na poparzenia słoneczne, gdyż reaguje prawie dwukrotnie wolniej. Jest też bardziej wytrzymała, znakomicie odżywiona i nawilżona. Staje się dzięki temu bardziej odporna na czynniki zewnętrzne i potrafi sama się obronić przed przegrzaniem, poparzeniem słonecznym i szkodliwymi promieniami UV.
Kakao na stres
Wyobraź sobie deszczowy, szary dzień, a Ty zanurzasz się w zapachu zmysłowej czekolady przygotowanej z kakao ceremonialnego. Czujesz nuty egzotycznego Peru lub Gwatemali. Zapach słońca i ciepła czekolada otula Twoją skórę. Brzmi dobrze i tak właśnie jest. Czekolada od zawsze była luksusowym produktem spożywczym, teraz jest również luksusem dla skóry. Stymuluje produkcję serotoniny. Działa zatem jak naturalny antydepresant. Ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i lekko uśmierzające, zatem uspokaja i wygładza Twoją skórę [7], [8] Pełen relaks i błogość – to właśnie czekolada na bazie kakao ceremonialnego ma nam do zaoferowania.
Gładko, jeszcze gładziej
Kakao jest składnikiem wielu kremów do usuwania zbędnego owłosienia. A to dlatego, że szybko niweluje podrażnienia, odżywia i pielęgnuje skórę już w trakcie zabiegu. Dzięki zapachowi kakao zabieg staje się niemalże przyjemnością. Niektóre firmy wyspecjalizowały się w serii tego typu produktów, więc kończąc zabieg można nawilżyć skórę balsamem czekoladowym, podrażnienia szybko znikają.
Czas na domowe SPA, czyli kilka pomysłów na kosmetyki z kakao
Niektóre kosmetyki możesz wykonać samemu w domu, jeśli dysponujesz dobrej jakości kakao naturalnym. Wymaga to nieco zachodu i czasu, ale warto. Sprawdź i przekonaj się.
Maseczka oczyszczająca pory
Zmieszaj bardzo dokładnie, najlepiej blenderem lub mikserem, cztery czubate łyżki mielonej kawy i cztery łyżki surowego naturalnego proszku kakao. Następnie dodaj 8 łyżek mleczka migdałowego lub kokosowego, dwie pełne łyżki miodu i dwie łyżki naturalnego świeżego soku z cytryny. Mieszaj do uzyskania gładkiej i zwięzłej konsystencji. Maskę nakładamy na twarz i szyję na około 25 minut. Zmywamy delikatnym preparatem do demakijażu lub letnią wodą. Rób to ostrożnie, gdyż maseczka ma silne właściwości peelingujące. Można jej zatem użyć pod koniec jako peeling zmywając delikatnie i masując okrężnymi ruchami przez kilka minut. Następnie nałóż swój ulubiony krem nawilżający. Najlepiej nietłusty, bez dodatku olejków. Polecamy oczywiście domowy na bazie kakao lub masła kakaowego.
Kakaowy balsam do ciemnych włosów
Miksujemy trzy łyżki naturalnego, niesłodzonego twarożku wiejskiego z łyżeczką proszku kakao tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Nakładamy tak przyrządzony balsam na włosy i pozostawiamy na 10 minut. Spłukujemy z włosów i myjemy je ponownie swoim ulubionym łagodnym szamponem. Ta maska sprawi, że Twoje włosy odzyskają swój naturalny blask.
Kakao przeciwzmarszkowo
Zmieszaj łyżkę kakao z łyżeczką słodkiej, ale nie słodzonej śmietanki dobrej jakości, odrobiną twarożku naturalnego, czterema łyżeczkami miodu i łyżeczką drobnych płatków owsianych lub mąką z płatków owsianych. Najlepiej posłużyć się blenderem, aby zmielić wszystko na gładką masę. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy. Pozostaw do wyschnięcia, czyli około 10 minut, następnie spłucz letnią wodą. Delikatnie osusz twarz ręcznikiem. Nie pocieraj, aby nie wytrzeć filtra lipidowego, który pozostał na skórze i będzie jeszcze jakiś czas się wchłaniał.
Kakaowy balsam antycellulitowy
Potrzebne będą fusy z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa zawiera naturalne enzymy, które detoksykują skórę, aktywują komórki do spalania tłuszczy i uwalniają z nich zatrzymaną wodę. Potrzebna jest cała filiżanka fusów, które powstają po wypiciu parzonej kawy (ewentualnie fusy z ekspresu). Będziemy potrzebować 4 łyżeczki proszku kakao. Zmieszaj te składniki z dwoma łyżeczkami soli i odrobiną ciepłej wody do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Wmasuj ją kolistymi ruchami w miejsca, gdzie widać oznaki cellulitu lub są na to najbardziej narażone, czyli brzuch, pośladki i uda. Dla wzmocnienia efektu, owiń posmarowane miejsca folią spożywczą. Substancje szybciej i głębiej wnikną w skórę, za sprawą temperatury. Pozostaw taki kompres na skórze od 20 do 45 minut. Spłucz letnią wodą. Powtarzaj zabieg co najmniej raz w tygodniu. Taki kompres pomaga również na żylaki. Przyspiesza cyrkulację krwi, stymuluje ruch wody w tkankach.
Kakaowy peeling enzymatyczny
Zmiksuj proszek kakao z jogurtem naturalnym, najlepiej greckim, odpowiednio gęstym. Można rozpuścić kakao w odrobinie mleka lub wody, aby uwolniło szybciej wszystkie swoje właściwości odżywcze. Pamiętaj, że naturalne kakao trudno jest rozpuścić, więc najlepiej użyj do tego miksera. Nakładaj na wilgotną skórę twarzy i szyi. Pocieraj skórę okrężnymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a następnie przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Zmyj peeling zimną wodą. Usuniesz w ten sposób martwe komórki i zwiększysz promienność cery.
Maska do cery tłustej
Przy tego typu skórze, istnieje naturalna skłonność do wyprysków. W takim wypadku miksujemy ciemne kakao, np z Ghany z glinką Multani Mitti, która efektywnie absorbuje sebum i tonizuje. Można dodać sok z cytryny, aby wzmocnić efekt tonizujący. Skóra po takiej maseczce jest lśniąca, gładka i jedwabista.
Maseczka do cery suchej
W tym wypadku dodajemy do kakao mleka, które jest bogate w kwasy mlekowe. Można też dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub miodu. Obydwa składniki doskonale nawilżają skórę.
Czas na masło kakaowe
Masło kakaowe jest surowcem pozyskiwanym z ziarna kakaowego i jest jednym z najlepszych, o ile nie najlepszym, masłem kosmetycznym. A to dzięki kilku swoim niezwykłym cechom. Jest łatwo wchłaniane przez skórę, bardzo głęboko ją nawilża i odżywia. Polecane jest zwłaszcza do cery suchej lub mieszanej. Działa znakomicie jako emolient, pozostawiając na skórze lipidowy film ochronny, zmiękczając i poprawiający elastyczność skóry. Odżywia i nawilża przenikając do głębszych warstw komórek. Stosowane regularnie zagęszcza i ujędrnia strukturę skóry. Jest luksusowym dodatkiem do pomadek, balsamów do ust, mydeł, odżywek do włosów. Ma przyjemną aksamitną konsystencję. Zapewnia znakomitą ochronę zimą i chroni przed mroźnym wiatrem podczas jesiennych spacerów.
Posiadając te same właściwości, co kakao, przy dodatkowo zintensyfikowanym działaniu nawilżającym i natłuszczającym, jest znakomitą bazą do kremów regenerujących i kondycjonujących zmęczoną cerę palacza oraz dla cer starzejących się, działając przeciwzmarszczkowo. Efekty są zwykle widoczne już po pierwszym zastosowaniu. Zawiera wiele nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, min. kwas oleinowy i stearynowy, które aktywizują metabolizm i odnowę komórek tkanki skórnej. Bardzo skutecznie działa na blizny, rozstępy, wygładzając, zmiękczając i uelastyczniając tkanki bliznowate. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem klimatycznym. Zawiera fitochemikalia, które pomagają wzmocnić strukturę skóry i odbijać szkodliwe promieniowanie słoneczne. Nic dziwnego, że kosmetolodzy uwielbiają ten produkt. Oczywiście im lepszej jakości masło tym bardziej efektywnie wpływa na kondycję skóry.
Masło kakaowe nierafinowane do produkcji kosmetyków homemade
Istnieje znaczna różnica pomiędzy rafinowanym a nierafinowanym masłem kakaowym.
Rafinowane masło kakao, czyli częściowo przetwarzane masło kakaowe, jest produkowane z surowego ziarna kakaowca i przetworzone w celu usunięcia niektórych związków naturalnie występujących w ziarnach kakaowych. Proces rafinacji obejmuje oczyszczanie, odbarwianie i dezodorację. W rezultacie, rafinowane masło kakao jest zwykle jaśniejsze w kolorze i ma mniej intensywny smak i zapach kakao. Otrzymujemy blade, lekko żółtawe masełko. Takie masło jest z powodzeniem wykorzystywane jako składnik dostępnych na rynku luksusowych produktów do pielęgnacji skóry. Zapach czekolady naturalnej jest tu bardzo delikatny. Niemniej jednak poprzez procesy uzdatniania, konserwowania i obróbki część cennych składników masła zostaje utraconych.
Masło nierafinowane jest również produkowane z surowego ziarna kakao, nie jest jednak poddawane dalszej obróbce. Rezultatem jest między innymi nieco ciemniejszy żółty kolor. Przetwarzanie jest tu minimalne, dzięki czemu zwykle zachowuje silny zapach i smak kakao. Może również zawierać więcej składników odżywczych. Nierafinowane masło kakao często jest ciemniejsze w kolorze i ma mocniejszy smak i zapach. Takie masło nie traci w zasadzie żadnych swoich właściwości. Wnika głębiej w kolejne warstwy skóry. Możemy z niego przygotować niezrównanej jakości domowe kosmetyki lub zabiegi SPA.
Przydatność produktu, w zależności od jego przechowywania jest szacunkowo dość długa, choć krótsza niż produktu rafinowanego. Właściwie przechowywane w suchym i chłodnym miejscu nie traci swych cennych właściwości aż dwa lata. Zatem właściwe miejsce dla masełka to kluczowa sprawa. Przechowywane zbyt długo masełko może utracić część cennych składników, ponieważ niektóre z nich w naturalny sposób mogą ulec rozkładowi lub utlenieniu. Część z nich np. fitochemikalia przestają być tak aktywne, jak w bardzo świeżym masełku kakaowym.
Rady i ciekawostki dotyczące masła czekoladowego
- Dobrej jakości masło może być przechowywane nawet dwa lata, jeśli ma odpowiednie warunki, czyli miejsce suche i odpowiednio chłodne. Masło nie lubi wilgoci i gorąca.
- Warto mieć pod ręką wiórki z masła kakaowego, łatwo rozprowadzić je na przesuszonej słońcem lub odmrożonej skórze, stopią się przy kontakcie z jej powierzchnią. Można zetrzeć je samemu i przechowywać w słoiczku; takie wiórki mogą stanowić świetny dodatek do Twojego ulubionego kremu lub maseczki, rozpuszczą się przy wcieraniu kremu w skórę.
- Masło zaczyna się topić w temperaturze około 37 stopni Celsjusza (temperatura ciała rozpuszcza masło, szybciej je rozpuścimy pocierając przez kilka minut o skórę). Należy je zatem przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od miejsca gotowania lub miejsc sezonowo podgrzewanych.
- Podgrzane masło przybiera postać olejku, co może być wykorzystane do celów kosmetycznych o ile temperatura podgrzewania nie będzie zbyt wysoka, tak aby nie zniszczyć cennych składników. Wskazana byłaby w tym wypadku np. łaźnia parowa. Naczynie z masłem można wstawić do innego większego naczynia z ciepłą lub gorącą wodą. Masełko, można rozpuścić cierpliwie pocierając kostką o skórę. Można też rozpuszczone masło zmieszać z odrobiną masła kokosowego lub wazeliny. Będzie odpowiednio miękkie do bezpośredniego użytku np. na spierzchnięte wargi lub suche łokcie.
- Naturalne masło nie zawsze komponuje się z innymi składnikami o intensywnym zapachu, więc jeśli chcesz skomponować własny krem lub balsam starannie dobierz składniki, najlepiej również nierafinowane. Zapach masła jest bardzo delikatny, łatwo go zagłuszyć innymi zapachami. Szkoda, gdyż nic nie pachnie jak czekolada, prawda?
- Masło nierafinowane jest bogatsze w składniki odżywcze, więc znakomicie zmiękczy i wygładzi trudne partie skóry, takie jak łokcie, kolana, pięty, spierzchnięte dłonie.
- Masło może być zmieszane z innymi naturalnymi olejkami vege np masłem shea, masłem kokosowym tworząc niezwykłe balsamy do ciała, dłoni, stóp i twarzy.
- Można z niego uzyskiwać wysokiej jakości maści do różnego rodzaju problemów skórnych. Skóra długo utrzymuje taką barierę ochronną. Zatem to znakomity pomysł na filtr zimowy. Zamiast klasycznej pomadki ochronnej możemy z powodzeniem użyć kawałka masła kakaowego. Szybko regeneruje przesuszone i zniszczone przez słońce, wiatr lub mróz miejsca na skórze.
Jak masło kakao wypada w porównanie ze znanymi masłami?
Shea masełko jest polecane na różnego rodzaju egzemy skórne, pomaga odbudować zniszczoną skórę, gdyż jest niezwykle bogate w roślinne sterole. Tak samo jest w przypadku masła kakaowego. Kwestia preferencji i upodobań po które masło chętniej sięgniesz. Masło kakaowe jest zalecane do cer przesuszonych zniszczonych i o słabej jędrności, cienkich i delikatnych. Nie jest zalecane do cery trądzikowej i skłonnej do nadmiernej produkcji sebum. Ma jednak delikatne właściwości odkażające i zawiera spore ilości cynku, który reguluje nadmierne wydzielanie sebum, zatem to kwestia indywidualna, jak skóra na nie zareaguje. Czasem nawet w przypadku trudnej skóry efekty są zaskakujące. Masełko kakaowe sprawia, że skóra jest rozświetlona i wygląda zdrowiej, to na pewno.
Pamiętaj, żeby do celów kosmetycznych kupować tylko najwyższej jakości produkty.
Jak widać, warto sięgnąć po czekoladę dla zdrowia i urody. Każda pora roku lubi kakao. Lubią je deszczowe ponure popołudnia jesienne, zimowe mrozy i śnieżyce oraz słoneczne dni, kiedy eksponujemy skórę na ostre promienie słońca. Kakao zadba o zdrowie i urodę Twojej skóry prezentując niezrównaną feerię zalet i możliwości. Twoja skóra pokocha kakao, tak jak Ty.