W sklepach spożywczych, supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, a także w Internecie, stykamy się dziś z produktami, które reklamowane są jako „ekologiczne”, „bio” lub „organiczne”. Określeń tych jest zresztą wiele, ale ich znaczenia bywają bardzo różne. I choć trudno dokonywać uogólnień, przynajmniej część towarów sprzedawanych pod takimi „zielonymi”, modnymi nazwami, nie różni się za wiele od całej reszty. Jak wybierać i co wybierać? Na co uważać? Te i inne pytania dotyczące naszego życia konsumenckiego stają się coraz to bardziej istotne dla naszego zdrowia, jak i dla naszego portfela. Nie ma niestety żadnej uniwersalnej odpowiedzi na ten problem – może poza taką, że warto w miarę możliwości sprawdzać, czy to, co kupujemy jest naprawdę lepsze niż (znacznie tańszy) produkt na półce obok.
Dlatego, specjalnie dla wielbicieli kakao, postanowiliśmy przyjrzeć się źródłom dotyczącym produktów takich jak: kakao bio, kakao organiczne i kakao ekologiczne. Choć nie posiadamy sposobu na to, żeby sprawdzić faktyczną jakość tych produktów, informacje na temat tego, czym właściwie różnią się te „zielone” produkty od innych, powinny być powszechnie dostępne. Być może rzeczywiście warto zapłacić nieco więcej i sięgnąć po produkt bio? Czy warto kupować organiczne kakao? Czym właściwie jest bio kakao? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej. Ciekawi Cię, czy dobrze robisz, pijąc ekologiczne kakao?
No to: sprawdźmy to!
Kakao bio – czy istnieje?
Kakao bio jest dziś dostępne w większości sklepów internetowych i stacjonarnych. Opakowane w zielono-szare, ekologiczne materiały, z dużym, widocznym z daleka napisem „bio”, z pewnością zachęci wielu z nas bardziej niż klasyczne produkty. Ale co to właściwie znaczy, że dane kakao jest “bio”? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musimy przyjrzeć się kwestii certyfikatów ekologicznych.
W Unii Europejskiej funkcjonuje dziś system zwany „Bio Certyfikatem”, który opiera się na systemie norm ekologicznych o skomplikowanym identyfikatorze PN-EN ISO 14001:2015. Podstawowa idea certyfikatu jest jednak prosta: ma on świadczyć o wysokim standardzie ekologicznym warunków, w których został wyprodukowany dany towar. Na podstawie dyrektyw unijnych dotyczących ekologii, przedsiębiorcy mogą postarać się o certyfikat i – jeśli go otrzymają – znakować swoje towary przy pomocy logotypu „bio” [1].
Kakao BIO
Kakao nie BIO
Jeśli jednak przyjrzymy się, do kogo kierowany jest „Ceryfikat Bio”, to okaże się, że do wszystko poza zakładami… rolno-spożywczymi. Tak – można mówić o bio-biurach podróży czy bio-bankach, ale nie o produktach takich jak kakao. Ale czy na pewno? Jeśli zajrzymy w inne miejsce, okaże się, że istnieją też „Certyfikaty Bio” dla rolników [2], oraz certyfikaty „Bio” działające tylko w ramach Polski [3]. Wygląda więc na to, że certyfikatów “bio” świadczących o ekologiczności istnieje dziś bardzo wiele. W dodatku, sama nazwa „bio” na opakowaniu nie świadczy o ekologiczności produktu [2]! Aby zidentyfikować, że produkt naprawdę jest certyfikowany, trzeba na nim znaleźć logo odpowiedniego certyfikatu, a nie samo określenie takie jako „bio” czy „eko”. Ale w takim razie, którego certyfikatu szukać? Można się pogubić!
Jeśli spojrzymy na ofertę kakao bio w Internecie, możemy znaleźć kakao certyfikowane przez Unię Europejską z zielonym znaczkiem liścia. Wydaje się, że to kakao jest najbardziej godne zaufania jeśli chodzi o ekologiczne standardy. Łatwo jednak dać się złapać, ponieważ na kolejnych stronach trafimy na kakao sygnowane jako bio… ale o żadnym certyfikacie producent już nie wspomina. Z drugiej strony, można znaleźć również produkty kakao z certyfikatami o zupełnie nieznanym pochodzeniu. Jeśli zostaniecie z naszym artykułem do końca, przekonacie się, że jest łatwiejszy sposób na zakup dobrej jakości, prawdziwego kakao! Ale teraz weźmy na warsztat kakao organiczne.
Czym jest kakao organiczne?
Wiemy już, że z kakao bio trzeba uważać, bo zamiast ekologicznego produktu, możemy dostać towar co prawda ładnie opakowany, ale niezgodny z naszymi oczekiwaniami. A jak to jest z organicznym kakao? Co to właściwie znaczy, że coś jest „organiczne”?
Żywność organiczna to taka, którą wytworzono bez użycia pestycydów i nawozów chemicznych, a także, której nie poddawano modyfikacjom genetycznym [4]. Czy to więc to samo, co żywność ekologiczna? Wygląda na to, że tak, a nawet, że certyfikat organiczności jest… dokładnie tym samym, co „Certyfikat Bio”. Przynajmniej na terenie Polski, określenia „ekologiczny”, „organiczny” i „bio” są synonimami [5]! Sugerowałoby to, że w stosunku do produktów organicznych powinniśmy stosować tę samą strategię: szukać zielonego liścia i uważać na oszustwo.
A jak to jest z kakao organicznym? Ponownie, możemy trafić na miejsca, gdzie nazwa „organiczne” stosowana jest nieco zbyt liberalnie i przez przypadek kupić produkt, który obok produktu naprawdę ekologicznego nawet nie stał. Również w sytuacjach, gdy widzimy, że produkt posiada certyfikat „bio” – tudzież certyfikat „organiczności” albo „ekologiczności” – wciąż warto zachować ostrożność i sprawdzić, czy rzeczywiście mowa tutaj o europejskim certyfikacie.
Nie wszystko bio, co się świeci
Zakup żywności, w tym kakao, ekologicznej, zdrowej, która nie zostawia śladu węglowego i nie szkodzi środowisku, to na pewno dobry wybór. Warto jednak pamiętać o tym, że moda konsumencka jest dla producentów potężnym narzędziem i jeśli okaże się, że „kakao bio” ma większy popyt niż takie, do którego nie dopisano tego magicznego słowa, wielu przedsiębiorców nie zawaha się przed łatwym zwiększeniem zysków. To samo dotyczy kakao ekologicznego i organicznego. Czy znaczy to, że nie ma żadnego sposobu na kupowanie ekologicznych produktów? Nie, ale zalecamy ostrożność i świadomy wybór, oparty na rzetelnych certyfikatach, takich jak certyfikaty unijne. A jak to jest z kakao ceremonialnym, które znajdziecie tutaj?
Kakao ceremonialne
Kakao ceremonialne, zwane również kakao prawdziwym, to produkt, co do którego można być pewnym, że jest stuprocentowym produktem z ziaren kakaowca. W naszym sklepie sprowadzamy kakao ze wszystkich stron świata i staramy się, by było to właśnie certyfikowane kakao. Prawda jest jednak bolesna: wielu rolników nie stać na zrobienie certyfikatu, a uprawiają świetne ekologiczne kakao, z dbałością od samej selekcji ziaren, przez proces uprawy i produkcji, aż do finalnego prażenia. Chcemy, by nasze produkty, zamiast wyłącznie prezentować się ładnie, były po prostu świetnej jakości. Takie właśnie kakao ceremonialne u nas znajdziecie. Spróbujcie sami!