Nibsy kakaowe (śruta kakaowa), czyli łuskane i kruszone ziarna kakaowca, to małe kawałki naturalnych ziaren kakaowca Criollo.
Nibsy te charakteryzują się bujnym, owocowym smakiem i aromatem doskonałego peruwiańskiego kakao. Są chrupiące i mają pyszny, intensywny smak czystej czekolady.
Peru Criollo Excelente to kakao pochodzące z niewielkich, ekologicznych (BIO) plantacji zlokalizowanych w zielonych obszarach Peru.
Brak w magazynie
Marka | |
---|---|
Gatunek | Criollo |
Smak | Lekko wytrawne |
Nasze Nibsy Kakao są w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
Łuskane i pokruszone ziarna kakaowca zwane także śrutą kakaową.
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Około 20-30 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Nibsy kakao świetnie nadaje się do: