Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) z Meksyku odkrywa przed podniebieniem przepyszny, głęboki smak deserowej czekolady. W tle można wyczuć nuty pszczelich wosków. Kakao ma bardzo niską kwasowość, a delikatna, szlachetna goryczka z nutami piołunu rozlewa się jedynie na końcu degustacji, dlatego można nazwać to kakao słodkim.
Kakao Yoloxóchitl pochodzi z niewielkiej, ekologicznej plantacji zlokalizowanej w stanie Tabasco w Meksyku, gdzie jest uprawiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. W procesie fermentacji pomagają pszczoły, co świadczy o wyjątkowej czystości ziaren oraz o tym, że produkt jest wolny od pestycydów. Gdyby tylko posiadał unijny certyfikat, bez wątpienia można byłoby nazwać go organicznym lub BIO.
Kakao Yoloxóchitl powstało z mieszanki ziaren Guayaquil (30%) oraz Criollo (70%).
Brak w magazynie
Marka | |
---|---|
Smak | Półsłodkie |
Gatunek | Criollo, Guayaquil |
Zawartość tłuszczu | 49% |
Kakao Criollo rosnące w okolicy Yoloxochitl w stanie Tabasco w Meksyku to rzadka odmiana kakaowca, uznawana przez wielu za jedną z najlepszych na świecie. Owoce kakaowca Criollo są mniejsze niż te z innych odmian kakaowca, ale charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Kakao Criollo z Yoloxochitl jest uprawiane w sposób tradycyjny, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów. Rośliny te rosną w cieniu drzew tropikalnych, co zapewnia optymalne warunki dla ich wzrostu i rozwoju. Owoce kakaowca Criollo są ręcznie zbierane i fermentowane, a następnie suszone na słońcu.
Kakao Criollo z Yoloxochitl ma słodki smak z nutami owoców tropikalnych i przypraw, co czyni go idealnym do produkcji wysokiej jakości czekolady i innych produktów kakaowych. Jest to również popularne kakao wśród producentów rzemieślniczych, którzy chcą zachować tradycyjne metody produkcji czekolady i pielęgnować dziedzictwo kulturowe.
Kakao Criollo z Yoloxochitl w Tabasco w Meksyku jest uznawane przez wielu za jedną z najcenniejszych odmian kakaowca na świecie.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao ceremonialne to specjalna forma kakao wykorzystywana w ceremoniach przez rdzenne kultury Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera teobrominę, kofeinę, anandamid, fenyloetyloaminę i flawonoidy, które wpływają na ciało i umysł, poprawiając nastrój i koncentrację, łagodząc objawy depresji i stresu, redukując ból i stan zapalny oraz wzmacniając układ odpornościowy i kardiowaskularny. Spożywanie kakao ceremonialnego jest również uważane za duchowe doświadczenie, które pomaga w rozwoju wewnętrznej mądrości, intuicji i duchowej wrażliwości, a często stosowane jest w praktykach szamańskich i medytacjach.
Więcej w właściwościach kakao przeczytasz tutaj.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Wszystkie przepisy na kakao ceremonialne znajdziesz tutaj.
Pasta kakao to bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw i deserów w domu. Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z pasty kakao:
Pamiętaj, że pasta kakao jest bardzo intensywna w smaku, więc należy ją dodać z umiarem do potraw.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to: