Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y Mucho Más
login
Kakao Ceremonialne y mucho más
Menu
Darmowa dostawa od 299 zł
Kakao Ceremonialne y mucho más
Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym(ukryty w postach na grupie)
Dołączam

Guatemala Baya

Kakao Ceremonialne

VeganGMO FreeKoszerneBezglutenoweHalal

Kakao Ceremonialne - Guatemala Baya - 100% Pasta Kakao

Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa)  z Gwatemali  gatunku Criollo z prowincji Polochic, posiada delikatny, ale jednocześnie bogaty smak, w którym dominuje mleczna czekolada, z wyczuwalnymi nutami czarnych jagód i innych owoców leśnych. Na horyzoncie majaczy również posmak orzechów laskowych i kardamonu. Kakao jest wyjątkowo łagodne, nie jest ani cierpkie, ani kwaśne, a delikatnie wytrawne.

Plantacja znajduje się w malowniczej dolinie Polochic w Gwatemali i jest uprawiana w sposób ekologiczny, zgodnie z zasadami permakultury. Wszystkie etapy produkcji, od zbioru aż po wytwarzanie pasty kakao, odbywają się w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Brak w magazynie

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

Zwykle jutro u Ciebie
Zamówienia złożone do 11.00 w dni robocze wysyłamy tego samego dnia, a paczka będzie u Ciebie następnego dnia.  
W przypadku wysyłek zagranicznych czas dostarczenia wynosi od 3 do 7 dni.

Informacje dodatkowe

Marka

Smak

Półsłodkie

Gatunek

Criollo

Zawartość tłuszczu

55%

SKU: Brak danych Kategorie: ,

Kakao Criollo z Gwatemali z regionu Polochic to wyjątkowy gatunek kakao, którego uprawa ma długą tradycję w regionie. Jest to jedna z najrzadszych odmian kakao, ze względu na swoją wrażliwość na choroby i warunki klimatyczne. Wysokiej jakości ziarna są ręcznie zbierane, fermentowane i suszone na słońcu, co daje im intensywny, słodki smak z nutami miodu, wanilii i czerwonych owoców. Kakao Criollo z Gwatemali z regionu Polochic jest cenione przez miłośników czekolady i cieszy się uznaniem wśród koneserów.

Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.

Co to jest pasta kakao?

To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Właściwości kakao

Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.

Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.

Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Jak przygotować kakao?

Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Jest kilka metod przygotowania kakao. Radzimy wypróbować wszystkie, ponieważ każda z nich nieco zmienia finalny smak napoju. W tym artykule znajdziesz przepis na kakao ceremonialne i wiele dodatkowych informacji.

  1. Miksujemy kakao z gorącą (ok. 90 stopni) wodą lub mlekiem za pomocą blendera. Przez około minutę. To najszybsza metoda przygotowania. Kakao przygotowane w ten sposób ma jedwabistą konsystencję i smak zbliżony do mlecznej czekolady.
  2. Kakao rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą o temperaturze 70-80 stopni. Pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania się mikstury. Zbyt wysoka temperatura wpłynie na właściwości i smak napoju. Kakao będzie bardziej gęste i intensywniejsze w smaku względem poprzedniej metody. Właśnie w ten sposób przygotowuje się kakao podczas ceremonii.
  3. Wodę lub mleko gotujemy wraz z kakao około 5 minut.
  4. Wodę lub mleko z kakao gotujemy przez około pół godziny. Ta metoda pozwoli na wyciągnięcie maksimum smaku kosztem witamin, których część przepadnie w wyniku długiego gotowania.

Kwestia stosowania mleka roślinnego lub zwierzęcego jest indywidualna i nie wpływa znacząco na właściwości napoju kakaowego. Niemniej jednak zalecamy stosowanie wody lub mleka roślinnego.

Dzienna dawka kakao

Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.

Zastosowanie

Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:

  • codziennego spożycia w postaci napoju
  • ceremonii kakao w dawkach około 40 gramów na osobę
  • medytacji lub praktyki jogi
  • wypieków jak brownie lub czekoladowych ciasteczek
  • produkcji czekolad czy pralin
  • jako dodatek do deski serów
  • jako przekąska w czasie degustacji wina
  • jako wysokokaloryczna przekąska w czasie wypraw górskich

Klasyfikacja kakao ceremonialnego

Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.

Nasza skala smaków kakao to:

  • słodkie
  • półsłodkie
  • lekko wytrawne
  • półwytrawne
  • wytrawne
  • gorzkie
Wartość odżywcza
645 kcal
Białko
14.2 g
Węglowodany
16.8 g
Cukier
0.4 g
Tłuszcz
55.5 g

Kakao Ceremonialne y Mucho Más

Do sklepu
Chocante - Kakao Ceremonialne

Kakao z rabatem

Dołącz do kakaowej grupy i wróć do sklepu z kodem rabatowym. 
Kupuj kakao ceremonialne, ziarna czy masło kakao we lepszej cenie.

Kod rabatowy ukryty w postach na grupie.
Dołączam
Mamy ambicję importować kakao w proszku i kakao ceremonialne ze wszystkich stron świata. Staramy się sprowadzać kakao organiczne (BIO), ale nie wszystkich rolników stać na robienie certyfikatów bio, a uprawiają świetne ekologiczne kakao. Dlatego tutaj znajdziesz po prostu dobre kakao :). Na szczęście każde kakao jest 100% wegańskie i koszerne.
Posmakuj  Kakao
Chocante.pl © 2020 – 2024 All Rights Reserved
entercartphone-handsetcrosschevron-downarrow-uparrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram