Kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) z Gwatemali gatunku Criollo z prowincji Polochic, posiada delikatny, ale jednocześnie bogaty smak, w którym dominuje mleczna czekolada, z wyczuwalnymi nutami czarnych jagód i innych owoców leśnych. Na horyzoncie majaczy również posmak orzechów laskowych i kardamonu. Kakao jest wyjątkowo łagodne, nie jest ani cierpkie, ani kwaśne, a delikatnie wytrawne.
Plantacja znajduje się w malowniczej dolinie Polochic w Gwatemali i jest uprawiana w sposób ekologiczny, zgodnie z zasadami permakultury. Wszystkie etapy produkcji, od zbioru aż po wytwarzanie pasty kakao, odbywają się w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Brak w magazynie
Marka | |
---|---|
Smak | Słodkie |
Gatunek | Criollo |
Kakao Criollo z Gwatemali z regionu Polochic to wyjątkowy gatunek kakao, którego uprawa ma długą tradycję w regionie. Jest to jedna z najrzadszych odmian kakao, ze względu na swoją wrażliwość na choroby i warunki klimatyczne. Wysokiej jakości ziarna są ręcznie zbierane, fermentowane i suszone na słońcu, co daje im intensywny, słodki smak z nutami miodu, wanilii i czerwonych owoców. Kakao Criollo z Gwatemali z regionu Polochic jest cenione przez miłośników czekolady i cieszy się uznaniem wśród koneserów.
Nasze kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Kakao nie zawiera glutenu, może być także spożywana przez wegan.
To wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.
Kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.
Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminę, która wspomaga syntezę dopaminy oraz szeregu witamin z grupy B, C i E.
Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen.
Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym.
Wszystko sprawia, że kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.
Około 10-20 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym (200 ml) oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.
Jest kilka metod przygotowania kakao. Radzimy wypróbować wszystkie, ponieważ każda z nich nieco zmienia finalny smak napoju. W tym artykule znajdziesz przepis na kakao ceremonialne i wiele dodatkowych informacji.
Kwestia stosowania mleka roślinnego lub zwierzęcego jest indywidualna i nie wpływa znacząco na właściwości napoju kakaowego. Niemniej jednak zalecamy stosowanie wody lub mleka roślinnego.
Około 10-20 gramów. Okazjonalnie można zwiększyć do 50 gramów.
Prawdziwe i 100% pasta kakao (kakao ceremonialne) świetnie nadaje się do:
Każde naturalne kakao w postaci: pasty, ziaren, nibsów (rozdrobnione ziarna kakao) lub w proszku jest gorzkie, niemniej jednak możemy dokonać podziału na mniej gorzkie czy wytrawna.
Nasza skala smaków kakao to: