Kakao pojawiło się w Europie po tym jak przywędrowało tutaj z Ameryki Południowej. Od wieków uznawane jest za niezwykle cenny i korzystny dla zdrowia surowiec. Najważniejsze jest bowiem to, że poza wyjątkowym smakiem, kakao poszczycić się może również świetnymi właściwościami zdrowotnymi, z których jak najbardziej warto zdawać sobie sprawę. To dlatego w tym artykule tłumaczymy, dlaczego warto sięgać po kakao w miarę możliwości regularnie.
Spis treści:
Ziarna kakaowca są bogate w mikro i makroelementy. Warto tutaj od razu zaznaczyć, że 100g kakao dostarcza aż 230 kalorii, z czego blisko 60% stanowią tłuszcze. Oczywiście to nie wszystko. Ziarna kakao dostarczają również cenne i niezbędne organizmowi białko i węglowodany. Do tego dochodzą różne witaminy, głównie te z grupy B, E oraz PP. Decydując się na kakao, właściwości i skład niewątpliwie odgrywają dużą rolę.
Szukasz dobrej jakości kakao? Nie mogłeś trafić lepiej. Sprawdź naszą nową ofertę!
Według najnowszych badań, spożywanie kakao może przyczynić się do poprawy pamięci. Między innymi hamuje proces dotyczący pogarszania się pamięci u osób starszych. W ziarnach kakao znaleźć można również spore ilości kofeiny. Właśnie z tego powodu kakao działa pobudzająco, zmniejsza odczucie zmęczenia, a dodatkowo znacząco poprawia koncentrację. Tym samym kakao może stanowić pewną alternatywę dla kawy i być stosowane nawet zamiennie. Właściwości kakao doceniane są od dawna, o czym świadczy tak duża liczba konsumentów. Niemniej jednak zachęcamy do tego, aby sięgać jedynie po naturalne kakao wysokiej jakości i tym samym unikać gotowych mieszanek rozpuszczalnych, które niestety często zawierają w sobie dużo cukru.
Oczywiście warto od razu zaznaczyć, że kakao właściwości to nie tylko zmniejszenie zmęczenia i poprawienie koncentracji, ale i szereg innych właściwości, które mają spory wpływ na samopoczucie, oraz ogólne zdrowie. Przede wszystkim kakao wykazuje właściwości hamujące wolne rodniki, co znacząco spowalnia starzenie się skóry, jak i samego organizmu. Dodatkowo zawarte w kakao polifenole działają przeciwzapalnie, co sprawia, że regularne decydowanie się na spożycie kakao, jak najbardziej może przyczynić się do hamowania wielu niebezpiecznych chorób. Oprócz tego sięganie po kakao umożliwia uzupełnianie niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego magnezu, co może przyczynić się do zmniejszenia skurczy czy dolegliwości bólowych na przykład głowy.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 19